Usvojen budžet Općine Bužim za 2021. godinu

Juče je održana III redovna sjednica Općinskog vijeća Općine Bužim, na kojoj je usvojen predloženi budžet Općine Bužim za 2021. godinu u iznosu od 8.635.000.00 KM, a usvojena je i Odluka o izvršavanju budžeta Općine Bužim za 2021.godinu.

Pored budžeta i odluke o izvršavanju budžeta vijećnici su na sjednici usvojili i Odluku o dodjeli općinskih priznanja i odlikovanja općine Bužim za 2020.godinu, Nacrt odluke o organizaciji organa uprave, odluku o utvrđivanju prava na oslobađanje plaćanja naknada za branioce i članove njihovih porodica, Odluku o raspisivanju izbora u Mjesnim zajednicama i niz drugih odluka i zaključaka.

“Danas smo usvojili najvažniji dokument za našu lokalnu zajednicu koji je preduslov funkcionisanja općinske uprave u ovoj godini kako bi na vrijeme mogli započeti planirane projekte. Budžet ima socijalni karakter, ali je u isto vrijeme razvojni, jer su znatno povećana sredstva za kapitalne infrastrukturne projekte. Prije svega, mislim na rekonstrukciju ulica i puteva u svim Mjesnim zajednicama gdje su ugrađena finansijska sredstva od strane građana za izgradnju lokalne putne mreže kao što je to bilo i prethodne godine. Pored putne mreže ove godine u budžetu su planirana sredstva za izgradnju Vatrogasnog doma, grant za poljoprivredu i privredu, kanalizacioni sistem, vodosnabdijavanje, prevoz učenika, podršku sportskim kolektivima, boračkim udruženjima i kulturnim radnicima. Posebno moram naglasiti da su ove godine planirana sredstva po osnovu prava na oslobađanje plaćanja naknada za gradnju borcima i članovima njihovih porodica. Moram istaći da su prošle godine završeni skoro svi planirani putni pravci. U 2021.godini preostaje nam da se zajedničkim snagama uključimo prema višim nivoima vlasti kako bi obezbijedili dodatna sredstava za izgradnju lokalnih puteva i ostalih značajnijih infrastrukturnih projekata. Sa sigurnošću mogu kazati da će se, ako Bog da svi putevi koji su u budžetu za 2021.godinu, a njih je ukupno 87, i uraditi na zadovoljstvo svih naših građana koji su prikupili i uplatili značajna sredstva“.– kazao načelnik Merudin Nanić nakon održane sjednice Općinskog vijeća.

“Vrlo je bitno da smo ovako rano uspjeli usvojiti budžet kako bi se na vrijeme pripremili za predstojeću građevinsku sezonu i otpočeli pripreme za brojne projekte koji su se našli u ovogodišnjem budžetu. Uvjeren sam da je budžet realan i da će se u potpunosti izvršiti, a na nama je da svi zajedno tražimo dodatna sredstva sa viših nivoa vlasti”.-istakao je predsjedavajući OV Bužim Suvad Šahinović.

U nastavku možete pogledati kompletan snimak sjednice:

Izvor: ckbuzim.ba

Related posts