USK: Zahtjev za nabavku vatrenog oružja prošle godine podnijelo 667 osoba

U 2017. godini Uprava policije MUP-a USK evidentirala je 36 krivičnih djela nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, a godinu ranije evidentirano ih je 47. Zahtjev za nabavku vatrenog oružja prošle godine podnijelo je 667 osoba.

“U istom periodu Uprava policije izdala je 662 oružna lista, dok je 201 vatreno oružje oduzeto u upravnom postupku. Pri MUP-u USK formirana je i komisija za polaganje ispita o osposobljenosti za držanje ili držanje i nošenje i pravilnu upotrebu oružja, koja organizira obuku i polaganje ispita za sve osobe koje su podnijele zahtjev za nabavku vatrenog oružja, a sastoji se od teoretskog i praktičnog polaganja ispita”, navode iz MUP-a USK.

Kako je utvrđeno, građani najčešće dozvolu traže radi lične sigurnosti, zbog prirode posla ili drugih okolnosti, zatim radi lova, ukoliko su članovi lovačkih udruženja, zbog sporta, ukoliko su aktivni članovi u sportskoj streljačkoj organizaciji, te radi legalizacije i regulisanja oružja naslijeđenog od umrlog člana porodice i drugih razloga. Dozvolu najčešće traže osobe u dobi od 35 do 50 godina.

“Uprava policije MUP-a USK sprovodi aktivnosti kada je riječ o kontroli oružja kako u skladu sa Zakonom o oružju i municiji, tako i u skladu sa Strategijom i akcionim planom kontrole malog i lakog naoružanja u BiH za period 2016.-2020. godina. U sklopu ove strategije Uprava policije realizira i projekt ‘Dobrovoljna predaja oružja i MTS’, prilikom čega je prikupljena i određena količina pješadijskog naoružanja, artiljerijsko-pješadijska municija, mine i upaljači, eksplozivna sredstva, vojna sredstva, ostala neeksplodirana ubojita sredstva i minsko-eksplozivna sredstva”, navode iz MUP-a USK.

/klix.ba

Related posts