Ključ: Ženka samojeda šampionka BiH

Ženka samojeda po imenu Lusi, čiji je vlasnik Melis Osmanović, uzgajivač ove pasmine pasa iz Ključa, pobjednik je na nedavno održanoj državnoj kinološkoj izložbi BiH.

Osmanovićev pas dobio je najbolje ocjene i pobrao niz pozitivnih kritika.

“Uspjeh je veći ako se ima u vidu da se radi o renomiranoj izložbi koja je bila i međunarodnog karaktera, a pse su ocjenjivale sudije čija su imena vrlo značajna u svjetskoj kinologiji”, istakao je Osmanović.

Inače, ovaj mladić se već punih šest godina bavi uzgojem samojeda, dugodlakih bijelih pasa koji porijeklo vode iz dalekog Sibira, a od ovog biznisa zarađuje dovoljno za život i da sebi plati studije, a trenutno je student završne godine na studiju kriminalistike u Sarajevu. Kaže kako je prije desetak godina zavolio ove pse nakon što je štene samojeda dobio na poklon.

Nakon toga je formirao uzgajalište ovih pasa, te uspio da ljubav prema njima pretvori u unosan biznis.

“Kratko vrijeme proveo sam radeći u Njemačkoj, gdje sam zaradio nešto novca. Po povratku, razmišljao sam gdje da ga uložim i odlučio se na uzgoj samojeda”, objašnjava Osmanović.

Dodaje kako je potom kupio ženku i mužjaka, a u proteklom periodu uspio je da podigne deset legala.

Mladunčad samojeda na tržištu se prodaju po vrlo visokim cijenama, s obzirom na to da se radi o rijetkim, ali i veoma traženim psima.

“To su pravi porodični psi, veoma su druželjubivi i privrženi čovjeku. Krasi ih duga bijela dlaka, po kojoj su prepoznatljivi, a odrasli primjerci mužjaka mogu da teže i više od 30 kilograma”, kaže Osmanović.

Ponosni vlasnik kaže kako veliku zahvalnost duguje Kinološkom savezu Republike Srpske, čiji je član, i koji mu je pružio značajnu pomoć u proteklom periodu. Osmanović nastupa na brojnim takmičenjima, a njegovi psi redovno osvajaju zapažene nagrade i priznanja.

nezavisne.com

Related posts