USK: Ugroženo 13.000 hektara kestenove šume

Izuzetno značajni Projekt “Zaštita i promocija kestena” Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona (PZUSK) postao je međunarodni u Projektu prekogranične saradnje IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014-2020. Direktor PZUSK Edham Hodžić kaže da je prvi poziv za dostavljanje programa bio u martu 2016. godine..

– Ukupna vrijednost projekta je 589.558 eura, od čega je IPA grant 501.124 eura, a učešće partnera 88.433 eura. S bh. strane, partneri su općine Bužim i Velika Kladuša te PZUSK, a s hrvatske Grad Karlovac, Općina Vojnić i Centar za šljivu i kesten Petrinja. Realizacija bi trebala biti okončana krajem 2019. godine – kaže Hodžić. .

Objašnjava da područja pod kestenom u BiH i Hrvatskoj zahvataju skoro 13.000 hektara, a da su svi lokaliteti ugroženi osom šiškaricom, koja se u posljednje dvije godine iz Hrvatske proširila u Unsko-sanski kanton. Krajnji epilog napada ovog štetočine je izumiranje staništa kestena, ističe Hodžić. Da sistemski i dugoročno riješe ovaj problem, stručnjaci kažu da je neophodno učiniti niz povezanih aktivnosti.

– Nakon analize i snimanja stanja kestenovih staništa, treba uraditi program mjera i plan zaštite. Potrebno je uraditi bazu kestenovih šuma na području općina partnera. Ne postoji jedinstvena baza o svim lokalitetima niti se zna struktura vlasništva nad njima – kaže Hodžić.

Ovaj projekt podrazumijeva aktivnu ulogu akademske zajednice, ustanova kantonalnog i lokalnog nivoa, privrednih subjekata te udruženja kako bi se osigurala biološka zaštita i promocija kestena kao privrednog i prirodnog resursa.

Related posts