USK: Katanac na 50 kamenoloma

Na području Unsko-sanskog kantona u proteklih pet godina zatvoreno je više od 50 nelegalnih kamenoloma koji nisu posjedovali neophodna zakonska odobrenja za rad, potvrdio je Mahmut Jukić, direktor Kantonalnog ureda za inspekcijske poslove USK.

Prema njegovim riječima, u poslijeratnom periodu u ovoj oblasti vladao je pravni nered, a sve se promijenilo donošenjem Zakona o rudarstvu USK, prije pet godina, kada je zakonski uređena oblast rudarstva na području ovog kantona.

“Zahvaljujući tome, uveli smo red u oblasti eksploatacije mineralnih sirovina, a rezultat toga je da smo zatvorili preko pedeset nelegalnih kamenoloma. Danas imamo situaciju da postoje 32 subjekta koji imaju sva potrebna zakonska odobrenja i dozvole za rad, dok se njih 34 nalazi još u postupku pribavljanja dokumentacije”, istakao je Jukić.

Šefik Štulanović, predsjednik Komisije za koncesije USK, kaže kako Unsko-sanski kanton na godišnjem nivou, od naplate koncesije na eksploataciju mineralnih sirovina, ostvari oko 600.000 maraka.

Prema njegovim riječima, nenaplaćena potraživanja iznose oko dva miliona maraka i protiv dužnika su pokrenuti sudski postupci za naplatu dugovanja – pišu nezavisne.

Related posts