USK: Iznos za boračke stipendije u ovoj godini 500 hiljada KM

Donošenjem budžeta USK za 2017. godinu stvorene su pretpostavke da se u Ministarstvu za boračka pitanja pokrenu procedure za dodjelu stipendija studentima iz ove populacije. Iako je budžet ovog ministarstva u ovoj godini manji za 300.000 maraka u odnosu na prošlu godinu, u Ministarstvu tvrde da je značajno smanjen i iznos dugovanja po raznim osnovama. Najveće obaveze i dalje su prema Kantonalnom zavodu zdravstvenog osiguranja.

Budžet Ministarstva za boračka pitanja u 2017. godini iznosi 3.777.000 KM, što je u odnosu na prošlu godinu manje za 300.000 maraka. Uprkos toj činjenici, povećan je grant za stipendije na 500.000 KM i već na sljedećoj sjednici Vlade trebale bi se razmatrati izmjene Pravilnika o dodjeli stipendija, rekao nam je Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanja USK.

Uz ovo planirano je 100.000 maraka kao pomoć u školovanju, 200.000 maraka za liječenje i 200.000 za socijalno ugrožene pripadnike boračkih populacija. Ministar naglašava da će se već od ponedeljka za ova sredstva moći podnositi zahtjevi u odjeljenjima boračko-invalidske zaštite u gradu Bihaću i općinama Kantona. Budžet Ministarstva jeste manji u odnosu na prethodnu godinu, međutim Malkoč kaže da će se nastaviti trend smanjenja dugovanja po raznim osnovama iz ranijih godina .

Izmiren je značajan dio dugovanja prema Fondaciji za utvrđivanje istine o stradanju civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika Bosanske Krajine. Do kraja godine očekuje se da bi ukupna dugovanja ovog ministarstva trebala biti smanjena na milion maraka. – piše rtvusk.

Related posts