USK: Državni službenici (ni)su nedodirljivi

Jučer je u Bihaću održana 36. redovna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, prva nakon ljetne pauze. Na dnevnom redu se, između ostalog, našao i Zakon o državnoj službi.

Protiv njegovog razmatranja bili su poslanici opozicione A SDA, koji su kazali da prijedlog nije prošao skupštinske komisije niti su kao poslanici dovoljno upoznati s njim da bi o njemu raspravljali. Ipak, skupštinska većina ga je stavila na dnevni red i počela je rasprava o tome da li je predloženi zakon previše ili je nedovoljno oštar.

Menadžeri i rad

Poslanik A SDA Admir Hadžipašić istaknuo je kako je predložena mogućnost poslodavcu da državnom službeniku da otkaz ukoliko njegova ocjena rada nije zadovoljavajuća. Također, u slučaju prestanka potrebe za radnim mjestom, radniku se može dati otkaz ako mu se ne može pronaći drugo radno mjesto ili ako on ne prihvati alternativu. Predlagač u ime DF-a Farko Hodžić branio je zakon.

– Država je sa svojim budžetima opterećena na svim nivoima, upravo zbog lošeg zakona. Imamo mnoštvo državnih službenika, a nemamo efikasnost. Jednostavno, došlo je vrijeme kada nema nedodirljivih, pa makar u državnoj službi, kazao je Hodžić.

Poslanik laburista Mirvet Beganović odbranio je i stav ocjenjivanja službenika, te na osnovu toga i otkaza.

– I treba da se ocjenjuje rad, jer mnogi ne zadovoljavaju, a menadžeri su u svojim ustanovama, imaju dobre plate i moraju da zadovolje radom ako hoće da ostanu menadžeri, kazao je Beganović.

Na Skupštini je raspravljano i o zahtjevu Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću za novi revolving-kredit od dva miliona maraka. Direktor bolnice Smail Dervišević je naglasio da ovim kreditom ništa posebno ne rješavaju, ali je napomenuo da je u izradi studija o svim dugovanjima bolnice sa prijedlogom mjera da se digne značajniji kredit kojim bi se zatvorile sve obaveze bolnice. Novi kredit mnogi poslanici dočekali su sa skepsom.

Poslanik A SDA Hajrudin Halilović, koji je i doktor u Kantonalnoj bolnici, postavio je pitanje gdje curi novac u ovoj ustanovi.

– Ovo je osma godina zaredom kako bolnica uzima ovaj kredit, iako se u međuvremenu smanjio broj građana, mnogi su otišli van ili poumirali, a visina kredita je ista, zaduženja ista. U našoj zemlji sve se rješava podizanjem kredita, a bojim se da ćemo doći u situaciju da nam uličari govore kako smo ih zadužili, kazao je Halilović.

Poslanik DF-a Amir Murić je podsjetio na to da je bolnica te novce potrošila još 2010. godine i od tada je uvijek u minusu, uzima se revolving i plaćaju kamate bankama.

Manji, pa veći kredit

– Ipak, zdravstvena zaštita je sve skuplja u cijelom svijetu i mi moramo slijediti te trendove, trebamo riješiti finansiranje bolnice da većim kreditom pokrijemo sve, kazao je Murić.

Najlakše se zadužiti, ali je teško vraćati, podsjetio je poslanik Ekrem Prošić iz DF-a.

– U čitavom zdravstvu je loše stanje, vrlo mali broj domova funkcioniše dobro, jer stvari nisu postavljene na zdravim temeljima. Kantonalna bolnica proizvodi svakodnevno gubitke i mi moramo znati kako to riješiti, zaustaviti anomalije, inače nam je uzaludno dizati kredite, poručio je Prošić.

Podsjetio je da menadžment i ljekari nemaju vremena da se bave bolnicom, jer rade razne druge poslove, što je problem koji se i ranije u Skupštini iznosio. Novi propisi, kvalitetna rješenja i novi način finansiranja zdravstva spomenuti su samo kao ideja ili vizija, bez konkretnih prijedloga za djelovanje.

/oslobodjenje.ba

Related posts