Edin Vučelj iz Bužima novac za Svjetsko prvenstvo traži sam

I dok susjedi slave velike uspjehe sportskih reprezentacija, u Bosni i Hercegovini svakodnevno se govori o lošim uslovima i nedostatku novca. Uspješni pojedinci ipak donose medalje sa svjetskih takmičenja, a takmičenja nerijetko finansiraju sami.

Edin Vučelj nedavno je pozvan da Bosnu i Hercegovinu predstavlja na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, a na pozivu koji je dobio stajala i napomena na koju je već navikao – sve troškove snosiće njegov klub, tj. on sam. Podršku je do sada dobio samo od opštine Bužim u kojoj je rođen i to 300 KM. Samo za put, smještaj i kotizaciju potrebno mu je 2.000 KM. Sličan problem imao je i prošle godine, kada se kvalifikovao na Evropsko prvenstvo.

“Rođak mi je uplatio novac za tamičenje zadnji dan, kada sam već bio tamo na vaganju. I sad zamislite vi, kada se svi takmičari koji se bore protiv mene odmaraju i razmišljaju samo o borbama, ja razmišljam da li ću uopšte učestovati na takmičenju na koje sam već došao. Još jedna zanimljiva situacija sa tog tamičenja: kada sam izašao da primim bronzanu medalju na postolje, jedva su mi dozvolili zbog toga što nisam imao reprezentativnu trenerku, koju sam prema pravilima trebao imati da bih izašao na postolje”, otkrio je Edin Vučelj, reprezentativac BiH u kickboxu.

Iz Kickboxing saveza BiH kažu kako je Edinov problem njihova svakodnevnica. Dodaju kako takmičarima daju onoliko koliko imaju, ali i da imaju vrlo malo.

“Savez nema ili ima minimalnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH. U zadnjih osam godina, Savez je dobio ukupno 30.000 KM. To je novac koji ne može pokriti godišnje potrebe naše reprezentacije za evropsko i svjetsko prvenstvo”, kazao je Muhamed Šabanović, generalni sekretar Kickboxing saveza BiH.

Slična situacija je i sa bh. judistima, koji već redovno donose sjajna odličja sa svjetskih i evropskih takmičenja. Kao i većina borilačkih sportova, kažu, nerijetko budu zapostavljeni.

“Nema sistemskog finansiranja sporta u BiH, što je naš najveći problem. Za sportske saveze ostaje konstantno javljanje na javne pozive, da li ste dostavili neki papir, niste li dostavili, pa da li je koverta dobro zapečaćena ili nije. Ali mi se snalazimo. Tu imamo veliku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo”, dodaje Arijana Jaha, generalni sekretar judo saveza BiH.

Problem finansiranja nije isključivo problem sporta, sa njim se suočava cijelo društvo – poručuju iz Ministarstva civilnih poslova BiH koje finansira sportske saveze. Dodaju kako podjela nadležnosti između kantona, entiteta i države dodatno komplikuje situaciju. Ove godine, Ministarstvo će na osnovu javnog poziva dodijeliti 1.300.000 KM, a broj saveza svake godine raste.

“Mi u Ministarstvu bismo rado promijenili model raspodjele sredstava. Međutim, mi zavisimo od odluka koje donese Vijeće ministara BiH. Takođe smo fiskalnim i budžetskim okvirom institucija BiH. Nažalost, naši zahtjevi za uvećanje tih sredstava za sport koja su neophodna, do sada nisu urodili plodom. Dakle, mi uvijek tražimo više za sport, ali ta sredstva su još uvijek, čini mi se, na jednoj minimalnoj razini”, naveo je Suvad Džavić, pomoćnik ministra civilnih poslova za sektor sporta.

/N1

Related posts