Nove političke igre u USK: Ima li smjene direktora RTVUSK zbog Fikreta Abdića ili je sve izmišljeno?

Informacija da će direktor RTVUSK Izan Mustafić biti smijenjen zbog toga što ova televizija prikazuje serijal “Svi zločini Fikreta Abdića”, a koja je objavljena na lokalnom portalu Sanainfo, napravila je pravu pometnju u ovom kantonu.

Vijest sa ovog portala prenijeli su mnogi lokalni portali, a u njoj se tvrdi da Mustafić treba biti smijenjen na zahtjev DF-a i Laburista Fikreta Abdića.

– Na jučer održanoj Skupštini USK-a na zahtjev Laburističke stranke i DF-a nije usvojen izvještaj o radu ove televizijske kuće. Iako je riječ o pozitivnom izvještaju i kvalitetnom radu direktora Mustafića, DF i Laburisti traže njegovu smjenu. Na drugoj strani zastupnici SDA i SBB-a svjesno služe politici DF-a i Laburista. Kako saznajemo, njegovu smjenu je preko DF-a zatražila Laburistička stranka koja se našla povrijeđena nakon što je RTVUSK 11. septembra 2017. godine, započela sa emitovanjem dokumentarnog serijala ”Svi zločini Fikreta Abdića” – navodi se u tekstu portala Sanainfo.

Predsjedavajućeg Skupštine USK Nijaza Hušića pitali smo da li će Mustafić, čiji rad mnogi ocjenjuju veoma kvalitetnim, zaista biti smijenjen i zbog čega.

– Niko nikoga nije smijenio, niti je najavljena neka smjena. Na sjednici je prilikom glasanja o Izvještaju o radu RTVUSK bilo prisutno 18 od 30 zastupnika i izvještaj nije dobio potrebnu podršku, ali to uopće ne znači da će direktor biti smijenjen. Ta priča je krenula s jednog lokalnog portala čiji je vlasnik Nijaz Kadirić koji je prije nekoliko dana napustio SBB i prešao u Nezavisni blok Senada Šepića – kaže Hušić.

Dodaje da dovođenje cijele priče u kontekst sa prikazivanjem navedenog serijala “također nema nikakve veze, jer je isti serijal prikazivan i prije nekoliko godina na istoj televiziji”.

– Mustafić je u ovoj televiziji napravio veoma dobar posao i veliki iskorak i ubijeđen sam da neće biti smijenjen. I izvještaj RTVUSK nije usvojen samo zato što je bilo odsutno mnogo zastupnika – govori predsjedavajući Skupštine.

Komentirao je i navode da bi pozicija direktora RTVUSK trebala pripasti DF-u, rekavši da je RTV izuzeta iz te preraspodjele pozicija. Ovu informaciju danas nisu htjeli komentirati ni u DF-u USK. Zastupnik ove stranke u Skupštini Farko Hodžić nije odgovorio na pitanja koja smo mu poslali, a na telefonski poziv je odgovorio da se nalazi u romingu i da ne može razgovarati.

Predsjednik KO SDA USK Šemsudin Dedić nije odgovorio na poziv tako da nismo uspjeli saznati kako on gleda na aktuelnu situaciju, ali je član Izvršnog odbora KO SDA USK Agan Bunić ocijenio da su skupštinska većina i rad Vlade USK-a već odavno predmet ucjena, trgovine i političke korupcije, tako da ne čudi ni ova situacija oko smjene u RTV USK-a.

– Mislim da je direktor zajedno s uposlenicima dobro radio svoj posao, ali nažalost postali su predmet političke trgovine. Stalne smjene, pritisci i politički uticaj na medije ne mogu ništa dobro donijeti. Ovdje vlast i većinu drži Laburistička stranka i bez nje nema većine, nažalost je tako – kaže Bunić.

Dodaje da je pozicija direktora u raspodjeli data DF-u kao partneru u vlasti, te da je to završeno i prije prikazivanja serijala.

– Ovih dana su u toku ispunjavanja i drugih obećanja prema DF-u koji je u dobrim odnosima sa zastupnicima Laburističke stranke, pa ćemo uskoro u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši dobiti novog direktora, samo ćemo vidjeti hoće li biti iz redova DF-a ili LS-a. U toku su hitno pregovori za dodjele koncesija za jedan kamenolom na području općine Velika Kladuša, što je, također, dio dogovora i ucjena da bi se sačuvala postojeća Vlada USK-a i par privatnih direktorskih pozicija. Bojim se da takva situacija nije dobra za građane USK-a, da nanosi štetu po krajišku SDA koja je dio vlasti i da su preskupe pozicije premijera i direktora ZZO USK-a koje plaćamo već duži period – rekao je Bunić za Faktor.

Direktor RTVUSK nije želio ovaj put komentarisati dešavanja. Kaže da će do sljedeće sedmice situacija biti razjašnjena, nakon čega će biti u prilici da razgovara s novinarima.

/faktor.ba

Related posts