Usaglašena sva sporna pitanja između Sindikata ljekara i stomatologa i Vlade USK

Iako je postala bojaznost da bi ljekari u Unsko-sanskom kantonu opet mogli u generalni štrajk, do toga neće doći. Usaglašena sva sporna pitanja između Sindikata i Vlade kantona, te će se u ponedjeljak, a najkasnije u utorak potpisati aneksi na Kolektivni ugovor ljekara i stomatologa USK. Aneksima na postojeći Kolektivni ugovor, ljekari, ali i drugik zaposelni u zdravstvu imaće nešto veća primanja. Plaćanje dežustava ljekara bio je najveći problem oko kojeg su se dugo lomila koplja, međutim i to je dogovoreno s Vladom.

Time je konačno pronađeno rješenje na koji će način krenuti primjena Kolektivnog ugovora, kojim se povećavaju primanja uposlenih u zdravstvu počev od februarske plaće , a koja bi trebala biti isplaćena najkasnije do 15.marta. Zavod zdravstvenog osiguranja će početkom sedmice uputiti akontativne tranše prema svim zdravstvenim ustanovama, kako bi februarska, uvećana plata, mogla biti isplaćena do 15. marta. Sve zdravstvene ustanove su dužne uskladiti svoja interna akta sa Kolektivnim ugovorom. Podsjetimo, ljekari su zaprijetili štrajkom i sa zahtjevima za smjenu svih direktora zdravstvenih ustanova koji ne primjene Koletivni ugovor za ljekare, a koji je potpisan u decembru.

Njegovi potpisnici tada su se obavezali, između ostalog da će nova satnica iznositi 2,35 i povećanje koeficijenta za ljekare za 0,5 kao i niz drugih prava poput plaćanja godišnjeg odmora,edukacije ljekara ,troškove prijevoza,dežurstva. Kako se približavao rok za ispunjenje obećanog , ispostavilo se da novca nema za potpunu primjenu Kolektivnog ugovora.

Potvrdio je to direktor kantonalne bolnice Smail Dervišević,koji je kazao da bi samo bolnica morala osigurati dodatnih 6 miliona maraka, te da Zavod ,kao glavni finansijer , nema tog novca. Direktor Zavoda Almin Handanagić izjavio je pak da je Zavod poslovao u suficitu i da će biti ispoštovan dogovor sa ljekarima. Aneksima na Kolektivni potvrđeno je, da, ipak nema novca za njegovu potpunu primjenu, te da je i jedna i druga strana morala korigovati dogovor iz decemra..Za građane je ipak najvažnije da će redovno moći do ljekara kako bi dobili zdravstvenu uslugu.

rtvusk.ba

Related posts