Snijeg zaustavio drvoprerađivačke pogone u USK-a

Visok snježni pokrivač na području Unsko-sanskog kantona potpuno je zaustavio eksploataciju drvne sirovine i njenu dopremu u ovdašnje drvoprerađivačke pogone, a neki od njih su potpuno obustavili svoj rad.

Jedna od takvih firmi je Fabrika peleta “Final group” iz Lušci Palanke, kod Sanskog Mosta, gdje je potpuno zaustavljen proizvodni proces, a trideset radnika poslato kućama.

Direktor ovog preduzeća Besim Hrnić kaže da će višesedmični zastoj u potpunosti poremetiti njihove poslovne planove u ovoj godini.

“Najgore od svega je što u sadašnjoj situaciji nismo u mogućnosti da plaćamo tekuće obaveze, koje se gomilaju, jer kad nema proizvodnje tada nema prodaje i prihoda. Također, računamo na strpljenje naših kupaca, koje smo obavijestili o trenutnim poteškoćama”, kazao je Hrnić.

Prema njegovim riječima, drvoprerađivači su kivni na preduzeće “Unsko-sanske šume” jer smatraju kako su se povoljne vremenske prilike na početku ove godine mogle iskoristiti kako bi se ovdašnja preduzeća snabdjela dovoljnom količinom sirovine. Hrnić ističe kako će, ukoliko se ubrzo nešto ne promijeni, biti prinuđeni da se okrenu alternativnim linijama snabdijevanja. “U tom slučaju pokušaćemo sirovinu nabaviti u Republici Srpskoj ili je čak uvesti iz Slovenije. Prema našoj računici, takvi poslovni aranžmani mogli bi čak biti isplativiji, uprkos troškovima transporta. To je nelogično, ali je tako”, upozorio je Hrnić. U “Unsko-sanskim šumama”, preduzeću koje gazduje cjelokupnim šumskim fondom na području USK, ističu kako visina snježnog pokrivača u ovdašnjim šumskim radilištima na pojedinim mjestima dostiže visinu od dva metra.

“Svi naši raspoloživi resursi su angažovani kako bismo očistili šumske puteve i probili se do radilišta i sirovine. Međutim, morate imati na umu da je priroda nekada jača od vas”, kaže Haris Mešić, direktor “Unsko-sanskih šuma”. Prema njegovim riječima, normalno snabdijevanje drvnom sirovinom trebalo bi da bude uspostavljeno sredinom naredne sedmice.

nezavisne.com

Related posts