Upozorenje NASA-e / Asteroid udario Mjesec i izazvao najveću eksploziju

Meteor s eksplozivnom snagom od deset krstarećih raketa udario je Mjesec i izazvao tako ogromnu eksploziju da se može vidjeti golim okom.

A zastrašujući udar od 90.000 kilometara na sat koji su zabilježili naučnici NASA-e, koji upozoravaju na katastrofalnu opasnost od sličnih meteora s kojima se suočava Zemlja, izazvao je svemirski kamen koji nije bio teži od 40 kilograma.

Iako je ovaj meteor malih dimenzija, šteta od udara bila je ogromna i izazvala je eksploziju jarku kao svjetlost četiri zvijezde. Da je pao na grad na Zemlji, napravio bi krater dubok 20 metara i zonu uništenja, a jačina udara bila bi kao da je odjednom udarilo 10 krstarećih raketa “tomahavk”.

Stručnjaci strahuju da bi se broj žrtava mjerio hiljadama.

Zemlja, za razliku od Mjeseca, ima atmosferu koja je štiti i u kojoj sagori većina kosmičkih ostataka. Međutim, veći meteori ponekad se probiju, kao što se desilo nedavno u Čeljabinsku u Rusiji, gde je asteroid dužine 20 metara brzinom od 70.000 kilometara na sat probio atmosferu i eksplodirao snagom kao 33 eksplozije u Hirošimi.

Na sreću, zahvaljujući brzini i uglu ulaza, stijena je eksplodirala dok je još bila u zraku, ali opet je oštećeno 7.200 zgrada, a 1.500 ljudi zadobilo je dovoljno ozbiljne povrede da su morali da potraže ljekarsku pomoć.

“Proteklih osam godina NASA posmatra Mjesec i prati znakove eksplozija izazvanih meteorima”, izjavio je glasnogovornik Science.com.

“Upravo su vidjeli najveću eksploziju otkako postoji ovaj program. Bljesnula je deset puta jače od bilo čega što smo ranije vidjeli. Mogao je da je vidi svako ko je gledao u Mjesec u trenutku udara, nije bio potreban teleskop.”

Related posts