Dostupno tokom cijele godine: Ovo je najzdravije povrće

Ako ispunite preporučeni dnevni unos od pet porcija povrća, na dobrom ste putu da spriječite nastanak mnogih veoma teških bolesti kao što su oboljenja srca i krvnih sudova, maligniteti, dijabetes, ali i da ojačate imunitet.

Evo koje povrće je u samom vrhu kada je riječ o zdravom učinku na organizam:

Paradajz je voće koje se tretira i konzumira kao povrće, a i nama je poznato uglavnom kao povrće. Veoma je bogat likopenom koji je zaslužan za njegovu divnu crvenu boju, a poznat je i po sposobnostima da organizam brani od nastanka kancerogenih oboljenja. Pored toga što je bogat vitaminima od A-K, paradajz pomaže u niveliranju krvnog pritiska i smanjenju slobodnih radikala u organizmu.

Brokula je povrće sa kojim malo koja biljka može stati „rame uz rame“ kada su u pitanju zdrave materije. Jedan je od najsnažnijih prirodnih antioksidansa koji smanjuje rizik od nastanka raka želuca, pluća i debelog crijeva. Veoma je bogat beta-karotenom, vitaminom C i folatima, što je čini snažnim zaštitnikom od gripe i prehlade.

Prokulice također spadaju u zdravije namirnice, a veoma je važno da ih konzumiraju trudnice jer su bogate folnom kiselinom, B vitaminom koji sprečava nervna oštećenja fetusa. Obiluju i vitaminima C i K, kao i vlaknima, kalijem i omega 3 masnim kiselinama.

Mrkvu s pravom nazivaju narandžastim čudom jer je prepuna nutrijenata koji veoma povoljno utječu na vid, kožu i kosu. Mrkva je povrće najbogatije vitaminom A, koji u kombinaciji sa vitaminom C, štiti kardiovaskularni sistem.

Bundeva ili tikva, posebno ona muškatna, veoma je dobar izvor protivupalnih nutrijenata kao što su beta-karoten i vitamin C. Može povoljno utjecati na mnoga stanja uzrokovana astmom, osteoartritisom i reumatoidnim artritisom. Bogata je kalijem, magnezijem i vlaknima.

Slatki krompir ili batat je korjenasto povrće koje ima nebrojeno mnogo nutrijenata – boraca protiv raka. Veoma je bogat izvor željeza, vlakana, vitamina A, C te mangana. Potpomaže rad probavnog trakta i podiže nivo energije.

Patlidžan je povrće koje spada u najbogatije nutrijente koji su dobri za srce i krvne sudove. Sadrži antioksidans nasunin, veoma rijetku komponentu koja štiti moždane ćelije od oštećenja. A, zato što je veoma bogat vlaknima i kalijem, stručnjaci vjeruju da njegovom konzumacijom možete spriječiti nastanak moždanog udara i demenciju.

Nije važno da li su crvene, zelene ili žute, paprike su bogate mnogim nutrijentima dobrim za srce kao što su likopen i folna kiselina. Nedavna istraživanja pokazala su da svakodnevno konzumiranje paprike uveliko smanjuje rizik od nastanka raka pluća, debelog crijeva, mjehura i pankreasa.

Špinat je prava mala riznica hlorofila i gotovo svih vitamina i nutrijenata koji su potrebni organizmu. Vjeruje se da povećan unos špinata može spriječiti mnoge bolesti, od srčanih oboljenja, preko raka debelog crijeva, do artritisa i osteoporoze.

Ono što je najbolje od svega, svo ovo povrće dostupno je gotovo tokom cijele godine i nije skupo.

Related posts