Univerzitet u Bihaću smanjio upisnu kvotu u odnosu na prošlu godinu

Vlada USK na posljednjoj sjednici utvrdila je plan upisa studenata na sva tri ciklusa studija na fakultetima Bihaćkog univerziteta. S obzirom na sve manji broj maturanata i izražene migracije stanovništva, Univerzitet je u odnosu na prošlu godinu smanjio upisnu kvotu. Osim toga ove će akademske godine doći i do uvođenja novih, odnosno ukidanja postojećih odsjeka na nekim od fakulteta.Ovih dana očekuje se raspisivanje konkursa za upis na I ciklus studija.

Nakon što su ministri u Vladi USK dali zeleno svjetlo Planu upisa na fakultete kojeg je predložio Senat, već iduće sedmice raspisaće se konkurs za upis na I ciklus studija. Kako doznajemo od rektora Fadila Islamovića, čeka se pismena odluka Vlade, kako bi brucoši već 20. juna mogli konkurisati za upis. Poučeni prijašnjim iskustvima, rukovodstvo Univerziteta ove je godine više uložilo u promociju Univerziteta, a uporedo su istraživali kakvo je brojčano stanje maturanata u kantonu. Statistika do koje su došli ove im godine, čini se, ide u prilog.

Prošle godine od 1.300 svršenih srednjoškolaca fakultete u Bihaću upisalo njih oko 650. Iako su cifre ove godine dosta bolje, dosta je opreznije kreiranje upisne kvote.

Za buduće studente dodatna informacija da je na pojedinim odsjecima fakulteta došlo do izmjena.Na Fakultetu zdravstvebnih studija uvodi novi, dok se na Biotehničkom ukida jedan od odsjeka.

Konkurs za upis na II i III ciklus studija, koji zasad egzistira jedino na Tehničkom fakultetu, bit će raspisan početkom septembra. Osim Fakulteta zdravstevnih studiaj koji zasada nema uvjeta, II ciklus studija bit će raspisan na ostalih šest fakulteta.

Related posts