SAD danas uvode nove sankcije Rusiji, usmjerene su na 500 ciljeva: Ovo je za Navalnog

Sjedinjene Države će u petak uvesti sankcije za više od 500 ciljeva u akciji obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, rekao je zamjenik američkog ministra finansija Wally Adeyemo u intervjuu Reutersu u četvrtak.

Akcija, poduzeta u partnerstvu s drugim zemljama, ciljat će na ruski vojno-industrijski kompleks i kompanije u trećim zemljama koje olakšavaju pristup Rusiji robi koju ona želi, rekao je Adeyemo, dok Washington nastoji da Rusiju pozove na odgovornost zbog rata i smrti opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

“Sutra ćemo objaviti stotine sankcija samo ovdje u Sjedinjenim Državama, ali važno je povući se i zapamtiti da ove akcije ne poduzima samo Amerika”, rekao je Adeyemo.

Paket će biti posljednja od hiljada sankcija protiv Moskve koje su objavile Sjedinjene Države i njihovi saveznici nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, koja je ubila desetine hiljada i uništila gradove.

Nove kazne dolaze u trenutku kada SAD i njihovi saveznici žele da održe pritisak na Rusiju, uprkos sumnjama da li će američki Kongres odobriti dodatnu bezbjednosnu pomoć Kijevu.

Administracija predsjednika Joea Bidena iscrpila je novac prethodno odobren za Ukrajinu, a zahtjev za dodatnim sredstvima čeka u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca.

“Sankcije i kontrola izvoza usmjerene su na usporavanje Rusije, što joj otežava da se bori protiv svog izbora u Ukrajini”, rekao je Adeyemo.

Ali na kraju, da bi ubrzao Ukrajinu, da bi joj dao mogućnost da se brani, Kongres mora djelovati kako bi Ukrajini dao resurse koji su joj potrebni i oružje koje joj je potrebno.

Stručnjaci su upozorili da sankcije nisu dovoljne da zaustave napade Moskve.

“Ono što Kongres uradi da bi Ukrajini dodijelio dodatnu vojnu pomoć bit će bitno, daleko više od bilo čega drugog što bi mogli učiniti na frontu sankcija”, rekao je Peter Harrell, bivši zvaničnik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ministarstvo finansija je u decembru saopćilo da je ruska ekonomija pogođena sankcijama i da se smanjila za 2,1% u 2022. Ruska ekonomija je preko 5% manja nego što se ranije predviđalo, rekla je Rachel Lyngaas, glavni ekonomist za sankcije, na web stranici Ministarstva finansija.

Ipak, ruska ekonomija je imala rezultate iznad očekivanja, s obzirom da je Međunarodni monetarni fond u januaru prognozirao 2,6% rasta BDP-a za 2024. – povećanje od 1,5 procentnih poena u odnosu na oktobarsku procjenu – nakon solidnih 3,0% rasta u 2023. godini.

No, glasnogovornica MMF-a Julie Kozack rekla je u četvrtak da je “jasno da je Rusija sada u ratnoj ekonomiji”, s vojnim izdacima koji podstiču proizvodnju oružja, državnim socijalnim transferima koji podupiru potrošnju i inflacijom koja raste, uprkos padu na drugim mjestima.​

Izvor: Klix.ba

Related posts