Ukrajini oprošten prethodni dug, MMF odobrio novi kredit od nevjerovatnih 15,6 milijardi dolara

Idemo prema pobjedi, naveo je Zelenski

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da je njegov izvršni odbor odobrio četverogodišnji kreditni program Ukrajini u iznosu od 15,6 milijardi dolara.

Ovo je dio globalnog paketa od 115 milijardi dolara za podršku privredi Ukrajine uslijed agresije Rusije na tu zemlju koja traje više od godinu.

Ambiciozne reforme

Moguća je trenutna isplata od oko 2,7 milijardi dolara Kijevu, ali zahtijeva od Ukrajine da provede ambiciozne reforme, posebno u energetskom sektoru, stoji u saopćenju.

Zajam proširenog fonda (EFF) je prvi veliki konvencionalni program finansiranja koji je odobrio MMF za zemlju uključenu u rat velikih razmjera.

Ukrajinski prethodni dugoročni program MMF-a vrijedan pet milijardi dolara otkazan je u martu 2022., kada je fond osigurao 1,4 milijarde dolara hitnog finansiranja uz nekoliko uvjeta.

U oktobru je fond osigurao još 1,3 milijarde dolara za ublažavanje tržišnog šoka izazvanog rastom cijena hrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je na Twitteru odluku MMF-a.

– To je velika pomoć u našoj borbi protiv ruske agresije. Zajedno ćemo podržati ukrajinsku privredu. Idemo prema pobjedi – naveo je.

Realni BDP

Finansijski paket od 115 milijardi dolara uključuje zajam MMF-a, 80 milijardi dolara pomoći i zajmova drugih zemalja te oprost duga do 20 milijardi dolara.

MMF očekuje da će se ukrajinski realni BDP 2023. kretati između -3 posto i +1 posto.

Izvor: Avaz.ba

Related posts