Bajden: Zabrinut sam zbog mogućnosti da Rusija pošalje nuklearno oružje Bjelorusiji

To još nisu učinili, rekao je Bajden

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) jučer je izjavio da je zabrinut zbog mogućnosti da Rusija pošalje taktičko nuklearno oružje Bjelorusiji.

– To još nisu učinili. To je zabrinjavajuće – rekao je Bajden novinarima u Bijeloj kući.

Promjena smjera

Podsjećamo, Bjelorusija je jučer saopćila da je odlučila prihvatiti taktičko nuklearno oružje Rusije nakon višegodišnjeg pritiska SAD i njihovih saveznika usmjerenog na promjenu političkog i geopolitičkog smjera.

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin rekao je u subotu da će Moskva u budućnosti nastojati razmjestiti taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, vjernom savezniku, eskalirajući sukob sa Zapadom. Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova opravdalo je svoju odluku o saradnji s Rusijom u saopćenju, rekavši da Minsk djeluje kako bi se zaštitio od Zapada.

Jačanje kapaciteta

– Tokom posljednje dvije i pol godine Republika Bjelorusija bila je izložena političkom, ekonomskom i informacijskom pritisku bez presedana od strane Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika, kao i država članica Europske unije – navodi se u saopćenju.

S obzirom na te okolnosti te opravdane zabrinutosti i rizike u sferi nacionalne sigurnosti koji iz njih proizlaze, Bjelorusija je prisiljena odgovoriti jačanjem vlastitih sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta, saopćeno je iz Ministarstva.

Minsk je rekao da ruski nuklearni planovi neće biti u suprotnosti s međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja jer Bjelorusija sama neće imati kontrolu nad oružjem.

Taktičko nuklearno oružje, koje se ponekad naziva i frontovsko ili nestrateško nuklearno oružje, dizajnirano je za upotrebu na ratištu, naprimjer, za suzbijanje nadmoćnih konvencionalnih snaga poput velikih formacija pješaštva i oklopa.

Ovo je oružje slabije od strateškog nuklearnog oružja poput bojevih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete.

Snaga oružja

Iako se stručnjaci ne slažu oko preciznih definicija taktičkog nuklearnog oružja, niža eksplozivna snaga, mjerena u kilotonama, te vozila za dostavu manjeg dometa često su karakteristike koje ih određuju.

Taktičko nuklearno oružje varira u snazi od jednog do 50 kilotona. Snaga strateškog nuklearnog oružja kreće se od oko 100 kilotona do preko megatona, iako su tokom Hladnog rata razvijene puno jače bojeve glave.

Poređenja radi, atomska bomba bačena na Hirošimu imala je 15 kilotona, tako da su neka taktička nuklearna oružja sposobna izazvati rasprostranjeno uništenje. Najveća konvencionalna bomba, Majka svih bombi (Mother of All Bombs) ili MOAB, koju je SAD bacio, imala je snagu od 0,011 kilotona.

Sistemi isporuke

Sistemi isporuke za taktičko nuklearno oružje također imaju kraći domet, obično ispod 500 kilometara u poređenju sa strateškim nuklearnim oružjem, koje je obično dizajnirano za prijenos preko kontinenata.

Budući da eksplozivna moć nuklearnog oružja male snage nije puno veća od one sve moćnijeg konvencionalnog oružja, američka vojska smanjila je svoje oslanjanje na njega. Većina preostalih zaliha, oko 150 gravitacijskih bombi B61, raspoređeno je u Evropi. Velika Britanija i Francuska potpuno su eliminirale svoje taktičke zalihe. Pakistan, Kina, Indija i Sjeverna Koreja imaju nekoliko vrsta taktičkog nuklearnog oružja. Vjeruje se da izraelski neprijavljeni nuklearni arsenal također uključuje taktičko oružje.

Rusija je zadržala više taktičkog nuklearnog oružja, procjenjuje se na oko 2.000 bojevih glava, te se više oslanjala na njega u svojoj nuklearnoj strategiji, uglavnom zbog manje naprednog konvencionalnog naoružanja i sposobnosti.

Izvor: Avaz.ba

Related posts