Ursula von der Leyen kandidatkinja za šeficu NATO pakta

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kandidovaće se za novog generalnog sekretara NATO-a, bez obzira što joj mandat ističe tek sljedeće godine, prenosi britanski list “The Sun”.

Diplomatski izvori tvrde da su brojne zemlje članice NATO-a predložile da ona preuzme alijansu ovog oktobra, navodi britanski tabloid.

Leyen, koja je bivša njemačka ministrica odbrane, vodiće tešku borbu za mjesto nasljednika Јensa Stoltenberga na mjestu šefa NATO-a, koji bi trebalo bi da se povuče kasnije ove godine, nakon što mu je mandat produžen zbog sukoba u Ukrajini.

Za ovu poziciju nema formalnih izbora, već 30-člani zapadni vojni savez konsenzusom bira novog lidera, a SAD, iako vode glavnu riječ u ovom izboru, obično ne postavljaju kandidata, jer američki general tradicionalno obavlja dužnost vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, navodi britanski list.

Izvori iz Velike Britanije saopštili su da će London vjerovatno staviti veto na izbor Leyen, navodeći kao razlog njen slab učinak na čelu njemačkih oružanih snaga.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace takođe želi ovu funkciju, kako bi postao prvi generalni sekretar NATO-a iz Britanije u posljednjih 20 godina, a premijer Rishi Sunak formalno podržava njegovu kandidaturu.

Premijerka Estonije Kaja Kalas takođe se spominje kao mogući kandidat za mjesto šefa NATO saveza, ali je ona poručila da samu sebe isključuje zbog prijetnje Rusije na granicama njene zemlje.

Kanadska ministarka finansija Kristija Friland, koja je pola Ukrajinka, takođe je u igri za nasljednika Јensa Stoltenberga, ali izvor iz NATO-a sugeriše da je malo vjerovatno da će ona dobiti posao zbog neuspjeha Kanade da ispuni cilj Alijanse i izdvoji dva odsto BDP-a na odbranu, prenosi “The Sun”.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts