Ubijane i trudnice: Masovne grobnice kriju kosti beba i djece

Prema podacima Instituta za nestale osobe (INO), do sada su iz masovnih grobnica ekshumirana tijela ukupno 456 djece i maloljetnika do 17 godina starosti stradalih tokom proteklog rata.

Prema glasnogovornici INO-a Lejli Čengić, na području BiH ekshumirano je i devet beba koje u trenutku smrti nisu bile napunile godinu dana.

– Amila Džaferagić bila je beba od tri mjeseca kada je ubijena zajedno s majkom Besimom. Posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice jama Lanište na području Ključa. Nurka Čarkić i njeno novorođenče ekshumirani su iz zajedničke grobnice u Drvaru – navela je Čengić.

Ona je istakla da je bilo grobnica u kojima su pronađene kompletne porodice. Na području općine Vogošća, prema Čengić, iz masovne grobnice Ljubina, ekshumirani su posmrtni ostaci imama Hasiba Ramića i njegove kompletne porodice – supruge Šefike i četvero djece.

– Muhamed, koji je imao 13 godina, Meliha starosti devet te Ahmed od četiri godine, kao i Amina – beba od mjesec dana, koja je i najmlađa žrtva pronađena na području Sarajeva. Imam Ramić i njegova obitelj ubijeni su 1993. godine na području Vogošće – rekla je Čengić, dodavši da je novorođenče iz porodice Muhić, staro jedan dan, ukopano kao najmlađa žrtva u Memorijalnom centru u Potočarima.

Iz masovne grobnice Crni vrh na području Zvornika ekshumirani su posmrtni ostaci članova porodice Ribić. U porodici Ribić ubijeno je, prema podacima INO-a, devet članova. Najmlađe dijete imalo je dvije, a najstarije 13 godina.

Kako je kazala Čengić, iz masovne grobnice Suha na području Bratunca ekshumirano je 38 žrtava, uglavnom žena i djece.

Istražilac INO-a BiH Sadik Selimović rekao je da će rad na grobnici Suha pamtiti dok je živ.

– Jedna od najtežih grobnica koju smo obrađivali bila je grobnica Suha, gdje smo našli majku s dvoje djece u crnoj vreći, kao i puno male djece, i Zekiru Begić u devetom mjesecu trudnoće. Od te grobnice došlo je do poremećaja u zdravstvenom stanju, jer je sve to teško uticalo na mene – kazao je Selimović.

Kako je napomenula Čengić, u stomaku trudnice Begić pronađene su sitne kosti fetusa.

– Ovo nije jedini slučaj pronalaska trudnice. I u mjestu Luka, na području Bratunca, pronađeni su posmrtni ostaci trudnice Zemine Huseinović i fetusa u stomaku – dodala je Čengić.

Djeca su pronađena i u grobnicama na lokalitetu Jatarišta, Hrnčići i Štedrić na području Milića, kao i u drugim grobnicama u BiH.

Do sada su na području BiH ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 25.500 osoba, među kojima je oko 500 djece i maloljetnika, a traga se za još najmanje 7.000 osoba.

Related posts