Kolindu izviždali u Pazinu, iz dvorane je ispratili uzvicima “Tito, Tito”

SVEČANOM sjednicom Skupštine Istarske županije u Pazinu je danas, u nazočnosti Kolinde Grabar- Kitarović te mnogih uzvanika, proslavljen Dan te županije i 74. obljetnica donošenja Pazinskih oduka o sjedinjenju Istre s maticom zemljom te 70. obljetnica Pariške mirovne konferencije, a na spominjanje doprinosa katoličkog svećenstva međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka, predstavnici antifašista žestoko su negodovali.

Dok je govorila o doprinosu Katoličke Crkve pripajanju Istre Hrvatskoj, predsjednicu su iz publike izviždali i na sam spomen katoličkog svećenstva. Isto se dogodilo i saborskom zastupniku Antonu Klimanu, kao izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, koji je na spomen Katoličke Crkve prekidan zvižducima.

Zvižduci za Crkvu, uzvici za Tita

Kolinda je podsjetila kako su upravo u Istri pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. “Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, a poseban doprinos toj narodnoj borbi za slobodu dalo je katoličko svećenstvo”, rekla je Kolinda, nakon čega se u dvorani pazinskog Spomen-doma čulo negodovanje i dobacivanje članova antifašističke borbe SAB-a. Oni su, međutim, na svako spominjanje Josipa Broza Tita gromoglasno pljeskali i uzvikivali njegovo ime.

“Sjećajući se 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije, treba naglasiti da je katoličko svećenstvo, predvođeno don Božom Milanovićem, objavom ‘Spomenice hrvatskog svećenstva u Istri’ i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka. Taj doprinos nije nažalost nakon rata bio cijenjen. Naprotiv, Crkva je iz ideoloških razloga bila izložena različitim progonima, pa i ubojstvima svećenika i vjernika. I to treba reći kao jednu od istina u cjelini povijesti toga vremena”, poručila je Kolinda koju su nakon sjednice iz dvorane prisutni sudionici NOB-a ispratili pjevajući partizanske pjesme i uzvikujući “Tito, Tito”.

Istra snažno kroči putem razvoja, važnost decentralizacije

“Istra danas snažno kroči putem razvoja, a njezin uspjeh, uz primjere iz drugih županija, pokazuje da županijski model regionalnog razvoja nije kočnica razvoju, nego je, naprotiv, model koji treba dalje unaprjeđivati. On bi bio još mnogo uspješniji kada bismo županijama, a isto tako gradovima i općinama, dali više funkcionalne i financijske samostalnosti”, naglasila je Kolinda izrazivši pritom žaljenje što su sve hrvatske vlade do sada samo formalno isticale decentralizaciju kao politički cilj, ali se, kako je rekla “u tome nismo gotovo ni pomaknuli”. Te su riječi nazočni popratili pljeskom.

Izaslanik predsjednika vlade, ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako se na području Istarske županije događaju velika ulaganja, ne samo u cestovnu, nego i u zračnu infrastrukturu i u morske luke, koje će pridonijeti još većem gospodarskom razvoju te županije.

“Javne investicije koje vlada provodi u Istri jasna su potvrda i čvrste opredijeljenosti vlade o ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske. Cilj svih navedenih ulaganja daljnje je podizanje razine gospodarskih aktivnosti i bolja prometna povezanost Istre s ostatkom Hrvatske, s jasnom namjerom kvalitetnije integracije istarskog poluotoka u nacionalni prometni sustav”, poručio je Butković.

U ime predsjednika sabora nazočnima je govorio saborski zastupnik Anton Kliman, a istarski župan Valter Flego poručio je kako “Istra ne može zatvarati oči kada se u Hrvatskoj legitimira ustaški pozdrav ili kada se mijenjaju imena trgova i ulica”.

“Nama je to apsolutno neprihvatljivo i uvijek će to biti. Na to ćemo uvijek iznova upozoravati i glasno se suprotstavljati jer se takvim činom pokopava sve ono za što smo se godinama borili. Kažu da je povijest učiteljica života, no neki još uvijek nisu ništa naučili iz nje. I zato je potrebno prisjećati se, ponavljati istinu, njegovati i baštiniti antifašizam”, rekao je Flego.

Ovacije za Mesića

Na svečanoj sjednici govorili su i bivši hrvatski predsjednik te počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić, predsjednik Saveza antifašistički boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, predsjednik istarske Županijske skupštine Valter Drandić te predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, koji su istaknuli značaj antifašističke borbe i vrijednost antifašizma na ovim prostorima. Ujedno su izrazili zabrinutost stanjem u državi. Mesić je zaradio ovacije od publike.

“Danas su u Hrvatskoj u opasnosti i antifašizam i demokracija. Ne bi bilo dobro da val revizionizma ustaštva potopi sve ono što Hrvatsku činilo kulturnom, razvijenom, civiliziranom i europskom državom. Svega ovoga moramo biti svjesni, naročito mlađe generacije jer je na njima odgovornost da odrede kakva će Hrvatska biti sutra. Na njima je da brane ono za što se borila većina branitelja u Domovinskom ratu, jer za netolerantnu, ksenofobičnu Hrvatsku se nisu borili”, izjavio je Habulin.

index.hr

Related posts