U Sudu BiH ročište za određivanje pritvora Dudakoviću i ostalima

Tužilaštvo BiH je, kako je ranije najavljeno, predložilo pritvor za 13 osumnjičenih koji su lišeni slobode u predmetu “Dudaković i drugi”, a ročište o prijedlogu pritvora počelo je u 19:30 sati u Sudu BiH.

Advokati odbrane su se uoči ročišta požalili na obiman materijal od 7.500 stranica koji su dobili tek danas u podne.

Kako je najavljeno iz Tužilaštva BiH, razlog za prijedlog pritvora je što postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Podsjetimo, bivši komandant Armije RBiH general Atif Dudaković i bivši pripadnik 5. korpusa Ibrahim Nadarević u Tužilaštvu BiH jučer su se izjasnili da neće davati odbranu. Odbrana je za Dudakovića zatražila 30 dana, a za Nadarevića rok od 15 dana za izjašnjavanje o navodima u osnovama sumnje.

Dudaković i Nadarević su zadržani u Tužilaštvu BiH, a pored njih u opsežnoj akciji, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina uhapšeno je još 11 pripadnika 5. korpusa Armije Republike BiH. Osumnjičeni su za krivična djela zločina protiv čovječnosti. Tužilaštvo BiH ranije je saopćilo kako je Dudaković osumnjičen i za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Related posts