Grad Bihać među 20 općina u BiH nosioc BFC certifikata

Ekonomski razvoj jedinica lokalne samouprave je prioritet, a jedan od važnih mehanizama u tom smislu je implementacija BFC standarda koji značajno podiže konkurentnost cijelog regiona, odnosno zemalja u kojima se ovaj program implementira. Jedinice koje ispune ove standarde dobijaju BFC SEE (Business Friendly Certification South East Europe) certifikat.

Najveći broj lokalnih jedinica koje imaju ovaj certifikat u zemljama jugoistočne Evrope je Bosna i Hercegovina gdje je 20 općina nosilac ovog certifikata, a za 11 od njih, među kojima je i Grad Bihać, jučer u Beogradu dodijeljen je certifikat na Godišnjoj skupština Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja djeluje kao regionalni tehnički sekretarijat BFC procesa.

„ Ovaj program certifikacije nama kao lokalnoj zajednici, omogućava prezentaciju investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje se nude potencijalnim investitorima i postojećoj privredi i raduje činjenica da smo pokazali spremnost da dobijanjem ovog certifikata napravimo korak naprijed u postizanju konkurentnosti“ – istakao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća nakon uručenja certifikata u Beogradu.

BFC SEE program sprovodi se od 2012. i dosad se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili uslove za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.

Certifikacija gradova/općina podrazumijeva ispunjenje određenih standarda, tj. svojevrsnu garanciju da će postojeći privrednici, kao i potencijalni investitori, dobiti usluge i informacije na način koji olakšava poslovanje i aktivnosti koji spadaju u nadležnost lokalnih samouprava, te da će imati pouzdanog partnera u svim fazama realizacije biznisa.

Više od 3 miliona građana i 150.000 privrednih društava u certifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije. Uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji su u prosjeku za 76 posto.

Related posts