U mjesnoj zajednici Pećigrad sedamnaestu godinu zaredom održana „Kestenijada“

U mjesnoj zajednici Pećigrad, sedamnaestu godinu zaredom, danas je održana „Kestenijada“- festival kestena. Uz brojne Krajišnike ovoj agrononomsko-turističkoj i kulturnoj manifestaciji prisustvovali su i gosti iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, te iz gotovo svih dijelova naše zemlje.

Jesen u Pećigradu dolazi mirisom kestena, dima, vatre. Otud i posebna radost ovom prirodnom dragulju, koji mnogima u Cazinskoj krajini život znači, izražena na festivalu kestena – Kestenijadi, organiziranoj 17-tu godinu zaredom.

Sve zapravo počinje prženjem kestena, pa degustacijom, ali i prezentacijom njegovih proizvoda. Upravo onako koliko je kesten jedinstven na ovim prostorima, tolika je i vještina u njegovoj pripremi.

S obzirom na činjenicu da se Kestenijada potvrdila, planovi su da dobije regionalni karakter, da se vremenski i sadržajno proširi.

Kestenijada, potvrdila je to i ovogodišnja, pomaže u aktivnostima obogaćivanja i revitalizacije kestena i šuma, koje se prostiru na gotovo šest hiljada hektara. Nastavlja i čuva uspomene na narodne običaje i otima od zaborava tradiciju Cazinske krajine.

rtvusk.ba

Related posts