Uprava Gradskog sportskog saveza pismom se obratila gradskim vijećnicima, gradonačelniku i građanima Bihaća

Članovi odlazećeg Upravnog odbora Gradskog sportskog saveza su se kratkim pismom obratili gradskim vijećnicima, Predsjedavajućem gradskog vijeća, Gradonačelniku i svim građanima putem medija. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Upravni odbor Gradskog sportskog saveza Bihać se ovim putem obraća svima onima koji su doveli ovu instituciju u nezavidan položaj, zaposlenike bez ikakavih primanja od januara tekuće godine, a klubove, članice sportskog saveza, bez sredstava za redovnu djelatnost i početak takmičenja.

Za sve one koji su svojim neargumentiranim izjavama sa neprovjerenim podacima tražili smjenu Upravnog odbora Gradskog sportskog saveza, kao jednim od “gorućih problema”, želimo istaknuti nekoliko nepobitnih činjenica:

U periodu od 2013. do oktobra 2016 godina od planiranih 4.659.088,00 KM, putem Gradskog sportskog saveza je realizirano 4.505.002,00 KM.
Za financiranje NK “ Jedinstvo “ Bihać je potrošeno cca 1.500.000,00 KM, putem Gradskog sportskog saveza i Uprave Grada Bihaća.
Za infrastrukturne projekte u posljednje 4 godine potrošeno je 1.113.942,00 KM.
U saradnji sa donatorima i sponzorima obezbjeđen prevoz takmičarima u 2013. i 2014. godini.
Svim takmičarima je obezbjeđen ljekarski pregled u Poliklinici “ Muminović “ Bihać.
U četiri godine Gradski sportski savez je finansirao 148 raznih manifestacija u iznosu od 445.852,00 KM čime je na najbolji način promovirao grad Bihać.
Pokrenute i uspješno realizirane humanitarna akcija sportaša Grada Bihaća, “ Sportaši daruju siromašne” i manifestacija “ Unski susreti”, a koji su prekinuti vašim dolaskom, odnosno u 2017. godine.
Sa svim školskim dvoranama su od 2013. godine sklopljeni ugovori o korištenju prostora za potrebe sporta.
U skladu sa metodologijom i drugim propisima, u tačno utvrđenim terminima, Gradski sportski savez je nadležnoj službi Grada Bihaća uredno dostavljao Izvještaje o radu, Programe rada, kao i financijske izvještaje sa završnim računima za sve prethodne godine.

Prvi problemi u radu saveza su nastali u novembru i decembru 2016. godine kada Gradska uprava nije odobrila i uplatila sredstva u iznosu od 154.086,00 KM koliko je ostalo po Rebalansu budžeta za 2016. godinu.

To je dovelo do neplaćanja obaveza koje su stvorene u 2016. godini (neisplaćeno 5 plata zaposlenicima, nisu plaćene školske dvorane za 2016. godinu, nije plaćen dio obaveza prema izvođačima radova, obaveze prema dvorani Luke itd.).

 

Prilikom planiranja Budžeta Grada Bihaća za 2017. godinu smo ukazivali da je iznos u visini od 200.000,00 KM nedovoljan za finansiranje rada 69 sportskih udruženja i da je za rad sportskih klubova potrebno izdvojiti 350.000,00 KM.

Za NK “ Jedinstvo “ smo upozoravali da je minimalan iznos potreban za rad kluba u visini od 200.000,00 KM, a ne 80.000,00 KM, koliko je odobreno budžetom za 2017. godinu.

Bilo bi veoma pohvalno da su vijećnici koji su inzistirali na smjeni Upravnog odbora, dali konkretne prijedloge, jasnu viziju i mogućnost razvoja sporta u narednom periodu, mišljenje ili sugestiju u kom pravcu i kako omasoviti rad klubova, na koji način obezbjediti opremu i sportsku infrastukturu za rad klubova, i to sve bez para.

Ono što je opredjelilo članove Upravnog odbora da pokrenu prijevremene izbore i zakažu vanrednu Skupštinu Gradskog sportskog saveza Bihać, u skladu sa vazećim propisima, leži u slijedećem:

Bilo bi ljudski i moralno da su planirana budžetska sredstva za plate zaposlenika Gradskog sportskog saveza (januar 2017.godine) ujednačena sa platama zaposlenih u Gradskoj upravi ( juni 2017. godine), što je krajnje diskriminirajuće.
Sredstva koja su odobrena i doznačena Gradskom sportskom savezu za rad klubova za juli 2017. godine, dovoljno govori o tome da su klubovi uskraćeni za sredstva puna tri mjeseca, a takmičarska sezona u mnogim sportovima je već startala. Pitamo se koliko će tranši nedostajati i, za koje neće biti para, na kraju tekuće godine.
U toku ove godine nije odobrena niti jedna marka za izmirenje obaveza prema izvođačima radova, a koja su planirana i usvojena u Budžetu za 2017. godinu, i pored toga što je postignut sporazum o odgodi plaćanja stvorenih obaveza u naredne tri godine.
Traženje ostavke članova Upravnog odbora Gradskog sportskog saveza sigurno nije rješenje za navedene probleme.

Ako će smjena Upravnog odbora Gradskog sportskog saveza donijeti dovoljno sredstava za financiranje rada 69 udruženja i nesmetan rad Gradskog sportskog saveza, onda je ona opravdana i nadasve poželjnja.

U suprotnom je besmislena i izpolitizirana, i svakom slijedećem gradonačelniku daje mogućnost da, po političkoj liniji, vrši kadroviranje u Gradskom sportskom savezu Bihać.

S poštovanjem,

Upravni odbor Gradskog sportskog saveza Bihać:

Zlatan Tajić
Senada Bratić
Miljenko Knežević
Zijad Tahrić
Haris Redžić
Samir Gračanin

Related posts