U Ključu prezentirana nova dostignuća u gašenju šumskih požara

Općina Ključ bila je mjesto susreta predstavnika Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske i predstavnika institucija, preduzeća i inženjera iz oblasti šumarstva iz Federacije Bosne i Hercegovine. 

Prezentaciji su u ime Federalnog ministarstva prisustvovali predstavnici Sektora za šumarstvo i lovstvo, pomoćnica ministra Danica Cigelj sa saradnicima i direktor Federalne uprave za šumarstvo Zihnet Muhić sa saradnicima.

Pored predstavnika resornog federalnog ministarstva susretu s ekspertima iz Republike Turske prisustvovali su i predstavnici šumsko-privrednih društava iz Federacije BiH, resornih kantonalnih ministarstava i Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH.

Eksperti Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske, predvođeni İlhami Aydinom, zamjenikom načelnika Uprave za suzbijanje šumskih požara Generalne direkcije za šumarstvo Turske, izvršili su prezentaciju softvera koji koriste u Turskoj za detekciju požara, metode i sredstva za gašenje požara.

Prezentirana su i iskustva u radu s bespilotnim letjelicama pomoću kojih detektuju požare iz zraka. Navedene tehnologije mogu izvršiti pregled površine od 3.000 ha u minuti  dok se s osmatračnica može imati pregled tek na 40 ha. Eksperti iz Turske naveli su kako je šest bespilotnih letjelica konstantno u zraku odakle prate stanje na terenu.

Pored navedenog razgovarano je i o drugim temama, te razmijenjena međusobna iskustva u gašenju šumskih požara. Izražena je spremnost za unapređenje saradnje u oblasti primjene novih i inovativnih tehnologija koje mogu doprinijeti zaštiti i smanjenju šumskih požara.

Sa prezentacije je odaslana poruka o spremnosti turskih eksperata da svoja znanja i iskustva u budućnosti podijele sa kolegama iz Federacije BiH bez bilo kakve naknade, a sve s ciljem smanjenja broja šumskih požara, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Related posts