U Dubrovniku se nastavlja snimanje megapopularne serije "Igra prijestolja"

U Dubrovniku se nastavlja snimati megapopularna HBO-ova serija “Igra prijestolja”. Iako niko ne zna što se zapravo snima jer je sve skriveno od javnosti, sama činjenica da se ekipa Igara prijestolja vratila u grad izaziva veliku pozornost, prenosi HRT.

Serija se počela snimati u Dubrovniku još 2011. godine. Iz sezone u sezonu grad je glumio Kraljev grudobran, tako će biti i u ovoj sezoni, čije se emitiranje najavljuje za 2019. godinu.

Snimanje je skriveno od pogleda. Snima se ispod Lovrijenca, a na prilazima setu zaštitari dočekuju znatiželjnike i obavještavaju ih da se dalje ne može. Čak su i na zidinama pa je sve potpuno skriveno od očiju javnosti.

Novinari i televizijske ekipe ispred seta čekaju hoće li se pojaviti neko od glumaca iz serije. Snimanje je pobudilo ogromno zanimanje javnosti tako da je sve više onih koji u Dubrovnik dolaze samo zbog “Igre prijestolja”.

Organizirane su i posebne ture koje obilaze lokacije pa imamo već šezdesetak vodiča specijaliziranih za ture Game of Thrones, u restoranima su i posebni meniji inspirirani samom serijom, suvenira naravno ima na sve strane, tako da Dubrovnik je profitirao i od toga, uvjerena je Romana Vlašić, direktorica Turističke zajednice Dubrovnik. Snimanje ove serije donijelo je Dubrovniku milion i po noćenja više te porast turističke potrošnje od 126 miliona eura.

Igra prijestolja postala je najgledaniji televizijski program HBO-a u historiji mreže, a privukla je široku i veoma aktivnu bazu obožavatelja širom svijeta.

Također je pobrala hvalospjeve televizijskih kritičara, posebno zbog odličnih glumačkih izvedbi, kompleksnih likova, priče, grandioznosti i produkcije premda je učestala upotreba golotinje i nasilja (pogotovo seksualnog nasilja) bila kritizirana.

Do danas je Igra prijestolja osvojila rekordnih 38 prestižnih nagrada Emmy, uključujući i nagradu za najbolju seriju dvije godine za redom – 2015. i 2016. godine te brojne druge nagrade.

Related posts