Medicinsko čudo u BiH: O slučaju bračnog para iz Mostara priča cijeli region

Anamarija i Blaženko Martinović, mladi bračni par iz Mostara, u prošli su ponedjeljak doživjeli trostruku sreću, dobili su tri djevojčice. Naime, mlada Mostarka u noći s nedjelje na ponedjeljak rodila je jednojačane trojke, Anteu, Izabelu i Reneu, piše Dnevni avaz.

Djevojčice su na svijet došle u sarajevskoj bolnici, a presretni otac Blaženko Martinović rekao je da je sve prošlo u najboljem redu.

– Bebe su zasad stabilno i nalaze se u bolnici u Sarajevu, na odjelu intenzivne njege, gdje liječnici prate njihov daljnji razvoj – kazao je, dodavši da su djevojčice rođene u Sarajevu jer u tom trenutku nije bilo moguće porod obaviti u Mostaru.

– U ponedjeljak oko četiri sata ujutro, kada su nam iz sarajevske bolnice javili da je supruga rodila i da su bebe u redu, bio sam najsretnija osoba na svijetu, a tek kada sam ih dan nakon vidio, mojoj sreći nije bilo kraja – istakao je Blaženko.

On je ispričao i svoju prvu reakciju kada su on i supruga saznali da je trudna.

– Nakon prvog pregleda saznali smo da ćemo dobiti blizance, no nakon nekoliko sedmica nakon toga, tokom sljedećeg pregleda, doktorica Tanja Kresić, koja je inače vodila trudnoću supruge, potvrdila nam je da se ipak radi o trojkama, i to jednojajčanim, što je u nama izazvalo neizmjernu sreću – kazao je on.

Naime, Anamarija je u petak izišla iz bolnice i vikend je provela s najbližima u Mostaru. Prema riječima Blaženka, sutra se vraćaju u Sarajevo, gdje će boraviti dok djevojčice ne iziđu.

– Ovim putem bih se htio zahvaliti sestrama franjevkama koje su nam ustupile dva apartmana na korištenje dok budemo boravili u Sarajevu. Zahvalan sam svima i u sarajevskoj bolnici, a najviše liječnici Naimi Imširiji-Galijašević, specijalistici ginekologije i akušerstva Klinike za ginekologiju UKC-a u Sarajevu, kao i liječnici iz Mostara Tanji Krešić koja je vodila trudnoću – zaključio je Blaženko.

Rođenje Antee, Izabele i Renee, prema velikom broju liječnika, predstavlja medicinsko čudo. Službeni termin jednojajčanih blizanaca i trojki je višestruko jednojajčani plod, s obzirom na to da plod nastaje dijeljenjem jajašca na dva embrija s jednakim DNK-om, i znanost zapravo još uvijek nema čvrsto stajalište zašto i kako se jedno jajašce podijeli na više od dva dijela.

Iako se upravo to događa u jednoj od 1000 trudnoća diljem svijeta. I ne samo to, rjeđe se rode dvojajčani od jednojajčanih blizanaca, ali najveća je rijetkost upravo ovakva trudnoća, iz koje su proizišla tri identična blizanca.

Svaka čast na prirodi koja još uvijek ne otkriva kako je i zašto to moguće.

Related posts