Bh. turistima putovanje kvare ratovi, teroristi i otmice

Iako većina zemalja u svijetu svojim državljanima savjetuje veliki oprez pri posjeti BiH zbog opasnosti od terorizma, mina i etničkih nereda, i BiH izdaje upozorenja za nekoliko zemalja koje bi bh. državljani trebalo da izbjegavaju.

Naime, na stranici Ministarstva spoljnih poslova BiH, savjetuje se da građani BiH ne putuju u Jemen, Libiju, Irak, Ukrajinu i Siriju. Takođe, oprez se savjetuje za putovanja u Tursku i Francusku.

Što se tiče Jemena, MIP savjetuje da se do daljeg tamo ne putuje zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja bezbjednosne situacije.

“BiH u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada. Ova činjenica značajno utiče na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u vanrednim situacijama, te stoga molimo sve bh. građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljno shvate”, navode u MIP-u.

Što se tiče Libije, bh. građanima se savjetuje da ne putuju u tu zemlju zbog značajnog pogoršanja bezbjednosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica.

“Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji s rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije s Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje”, apeluju u toj instituciji.

Zbog loše bezbjednosne situacije, građanima naše zemlje savjetuje se da ne putuju u Irak.

“MIP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera bezbjednosti i izbjegavaju javna okupljanja”, navedeno je, uz napomenu da se građani za pomoć mogu obratiti našoj ambasadi u Jordanu, koja nerezidentno pokriva Irak.

Što se tiče Ukrajine, na stranici MIP-a je istaknuto da građani BiH ne putuju u dijelove Ukrajine koji, kako se ističe, nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu.

“Potrebno je da se građani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera bezbjednosti i izbjegavaju javna okupljanja”, navedeno je na stranici.

Najozbiljnije upozorenje izrečeno je protiv bilo kakvih putovanja u Siriju, uz upozorenje da je tamo situacija posebno alarmantna zbog rata i nasilja.

Građane koji putuju u Tursku savjetuju na dodatni oprez zbog vanrednog stanja za koje se kaže da je na snazi u toj zemlji. Napomene radi, vanredno stanje je ukinuo turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan nakon nedavno održanih izbora u toj zemlji. Kontaktirali smo MIP da razjasne da li ovo upozorenje još važi, ali nam do zaključenja broja nije stigao odgovor.

Što se tiče Francuske, upozorenje na oprez važi zbog nedavnih terorističkih napada u toj zemlji.

“Ministarstvo inostranih poslova BiH preporučuje građanima BiH oprez, posebno na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputa lokalnih vlasti. Više informacija se može naći na ovom linku za mobilnu aplikaciju za pametne telefone, na engleskom ili francuskom jeziku, koja šalje upozorenje korisniku u slučaju krize”, naveli su oni.

Zbog godišnjih odmora, juče nismo uspjeli dobiti komentar iz francuske ambasade u BiH.

nezavisne.com

Related posts