Uposlenici bužimskog Doma zdravlja održali jednosatni štrajk

Uposlenici bužimskog Doma zdravlja odlučili su se za jednosatni štrajk upozorenja, no njihov primjer uskoro bi mogli slijediti i ostali u javnom zdravstvu. Tačnije, u Sindikatu zdravstvenih radnika USK prijete i generalnim štrajkom ukoliko se uprave zdravstvenih ustanova ne uozbilje i ispoštuju dogovoreno tokom potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora Vlade i Sindikata. Primjer tome je, tvrde, Dom zdravlja Bužim.

Direktorica Sadžida Bajrović ističe da je ispoštovana procedura oko donošenja Pravlinika te je isti dobio zeleno svjetlo od Ministarstva zdravstva. Urađen je, dodaje, u skladu sa instrukcijama Ministarstva i financijskim mogućnostima Doma zdravlja.

U Sindikatu tvrde da je sporni pravilnik koji umanjuje koeficijente složenosti donesen u još jednoj zdravstvenoj ustanovi te postoje najave da će isto biti učinjeno i u ostalim. Izuzetak su Cazin i Velika Kladuša gdje se primjenjuje dogovoreno i gdje radnici već imaju veća primanja. Za sindikaliste je bitno da je ZZO uradio rebalans budžeta kojim se predviđaju veća sredstva za zdravsatvene ustanove, odnosno povećanje plaća uposlenima.

U Sindikatu traže od Vlade USK da se uključi u rješavanje nastalih problema, odnosno ispitaju po zdravstvenim ustanovama kako se usvajaju akti i propisi koji su trebali biti usklađeni sa ranijim dogovorom Vlade, Ministarstva zdravstva i Sindikata zdravstva. U suprotnom posegnuće za radikalnim mjerama kao što je generalni štrajk u zdravstvu, o čemu će i biti govora na zakazanoj vanrednoj sjednici Sindikata zdravastvenih radnika koja će biti održana u četvrtak u prostoru Kantonlane bolnice u Bihaću.

Related posts