U Bihaću obilježena 27. godišnjica Patriotske lige Bosanske Krajine

Savez udruženja boraca „Patriotske lige“ Unsko-sanskoga kantona prigodno je obilježio dvadeset i sedmu godišnjicu Patriotske lige Bosanske Krajine.

Tom prilikom okupili su se veterani odbrambeno-oslobodilačkog rata, preživjeli pripadnici Patriotske lige kao prve oružane formacije koja je bila preteča Armije R BIH a čiji su slabo naoružani pripadnici pružili prvi otpor agresiji tada daleko nadmoćnijeg neprijatelja, pripadnicima tzv. JNA i paravojnih formacija.

Zaštita države

10. februara 1991. godine, nešto više od godinu dana prije izbijanja agresije na našu domovinu i tadašnji bihaćki okrug u Bihaću je formirana Patriotska liga BIH o čemu svjedoči i ovaj spomenik podignut svim pripadnicima poginulim u odbrani domovine. Obilježavanje Dana Patriotske lige i ovoga jubileja otpočelo je okupljanjem preživjelih pripadnika Patriotske lige i podsjećanjem na historijsku ulogu koju su njeni pripadnici imali u odbrani BIH od agresije.

– Iz cijele Bosne i Hercegovine u Bihaću došli su svi oni koji su bili doista patriotski opredijeljeni da se formira jedan patriotski blok – Patriotska liga BIH koja je stala u zaštitu države, tada Republike Bosne i Hercegovine jer smo već vidjeli šta se dešava u našem okruženju, Sloveniji i Hrvatskoj. U to vrijeme, prvi predsjednik BIH rahmetli Alija Izetbegović prisustvovao je činu formiranja Patriotske lige u bihaćkoj sportskoj dvorani „Luke“ u kojoj je bilo između sedam i osam hiljada građana. Pokazali smo tada svima koji su bili protiv BIH i koji u njoj ne žele živjeti, da za njih u njoj i nema mjesta, kaže Kasim Kozlica, predsjednik Patriotske lige Bihaća. Patriotska liga u Bihaću je u svojim redovima imala oko 1.600 pripadnika od kojih su mnogi svoje živote položili braneći BIH, njenu slobodu i čast. Na formiranje Patriotske lige BIH u Bihaću, koje je u dvorani „Luke“ te 1991. uveličao svojim prisustvom rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva BIH, podsjetio je profesor Alaga Topić, koji je u to vrijeme obavljao dužnost predsjednika Skupštine općine i Savjeta za narodnu odbranu Cazina.

Krajina na nogama

– Bihać i cijela Krajina su u to vrijeme, februara 1991. bili na nogama. Zajedno s rahmetli dr. Irfanom Ljubijankićem sam tada dočekao rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića koji je praktično ne želeći nikakav rat, što je i rekao, ne želimo rat, daleko smo od te ideje, al’ gledajući šta se dešava u našoj okolini, mi moramo razmišljati i o opciji naše odbrane. Ne daj Bože, ako do toga dođe, da angažujemo sve patriote, bez obzira na naciju, da branimo našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik je tu praktično najavio formiranje Patriotske lige Bosne i Hercegovine, kazao je Alaga Topić, nekadašnji predsjednik Skupštine općine Cazin.

Četiri mjeseca kasnije, 10. juna 1991. u Sarajevu je u prisustvu predstavnika političkog i javnog života, formiran Savjet za nacionalnu sigurnost BIH koji je bio temelj formiranja Patriotske lige BIH, a kasnije i Armije R BIH. Delegacije udruženja borca Patriotske lige grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona, ministar za pitanja boraca i RVI-a Dževad Malkoč, te veterani odbrambeno-oslobodilačkog rata položili su cvijeće na spomenik Patriotske lige BIH i proučili fatihu. Obišli su i mezar rahmetli dr. Irfana Ljubijankića, prvoga ministra vanjskih poslova RBIH i jednoga od osnivača Patriotske lige BIH u Bihaću, položili cvijeće i proučili Fatihu. Obilaskom mezara rahmetli Ibre Dizdarića na Vinici i učenjem Fatihe odana je počast komandantu Patriotske lige Bihaća. Na njegov lik i djelo podsjetio je kraćim obraćanjem Alaga Topić iz Cazina, njegov bliski saradnik.

Izvor: Avaz

Related posts