HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona sadrži elemente politike koja je osuđena u Haagu - EU je šokirana Čovićem

HDZ-ov prijedlog upravo zagovara etnoteritorijalizaciju što je apsolutno neprihvatljivo. Svi znamo da ovo nije presuda jednom narodu nego presuda imenu i prezimenu, dakle pojedincima, ali pojedincima koji su provodili tu politiku u određenom vremenskom razdoblju. Ta politika je sada i formalno-pravno označena kao loša. HDZ-ov tekst izbornog zakona upravo sadrži elemente onoga što je ustvari međunarodni sud osudio, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba zastupnik DF-a u Parlaemntu Federacije BiH Đenan Đonlagić.

VIJESTI.BA: Prije dva dana SDP i DF su parlamentu FBiH održali konsultacije sa stranka u pogledu izmjena Zakona o izbornim jedinicama. Prijedlog SDP-a i DF-a, podržali su SDA, SBiH i Naša stranka. Kakve su sada realne mogućnosti da to bude usvojeno?

ĐONLAGIĆ: Nakon serije obavljenih razgovora u dvije realacije, SBB, SDA, SBIH i NS su dali potvrdan stav o zajedničkom prijedlogu. Izrazili su spremnost da podrže taj prijedlog, tako da su sada naša realna očekivanja da bi taj prijedlog mogao pozitivno proći u parlamentu Federacije. On je zapravo jedan vrlo fer i pošten prijedlog, nije uperen protiv bilo koga, i nema nikakve intencije u smislu ugrožavanja nekoga. Prijedlog rješava jedno suštinsko pitanje i sprovodi načela iz presude Ustavnog suda BiH, što je jedan aspekt, i drugi Parlament Federacije s tim izvršava svoju zakonsku obavezu prema Izbornom zakonu BiH koji nikada do sada nije izvršio. Dakle, Parlament Federacije ima zakonsku obavezu da uredi pitanje izbornih jedinica i mandata za taj nivo vlasti, za predstavnički dom i dom naroda, i treće pitanje koje ja jako bitno – mi smo u prelaznim i zvršnim odredbama za izbore 2018.godine predvidjeli rješavanje situacije eventualnog nepopunjavanja nekog od klubova naroda, kao što imamo u ovom mandatu da je klub Srba ostao nepopunjen, i ima 13 od 17 a ustavna kategorija je 17-17-17-7. Ponudili smo rješenje, ako bi se ponovila takva situacija jer praktično ovo što sad imamo je neustavno.

Znači prijedlog se konceptualno razlikuje od HDZ-ovih prijedloga na državnom nivou, zato što se zadržava multietničnost i predstavničkog i doma naroda, jer u HDZ-ovom prijedlogu praktično postoji segregacija i diskriminacija, zato što oni idu sa pričom kao da je jedan narod jedna izborna jedinica, što je apsolutno neprihvatljivo jer ne izlaze narodi na izbore nego građani.

VIJESTI.BA: Isti dan lider HDZ-a Dragan Čović da će presuda šestorci pomoći da usvoje HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona. Istovremeno iz tog tabora poručuju da presuda ne smije koristit u ovom kontektu. Međutim, Čović očito smije. Koji je Vaš komentar na to

ĐONLAGIĆ: On je zapravo samo otkrio svoje intencije. Ono što svi znamo, da čovjek jednostavno gura tu priču kako bi teritorijalno zaokružio jedan dio Federacije BiH, odnosno da podjeli Federaciju, te na taj način izvrši teritorijalno zaokruživanje trećeg entiteta ili kako se to već zvalo. Međutim, potpuno sam siguran da bi čak i pod pretpostavkom da prođe HDZ-ov prijedlog a ubjeđen sam da neće, ali eto i pod tim uslovom, on bi opet blokirao implementaciju izbora ukoliko mu se ne svide rezultati izbora, i on se jednostavno neće zaustaviti na ovome. Kroz ove razgovore mi smo htjeli da predočimo strankama koje imaju zastupnike i delegate u federalnom parlamentu da im to uživo prezentiramo, i kada smo otvorili tu seriju razgovora, naš je dojam da to sada ima realnu šansu da bude usvojeno.

VIJESTI.BA: Ovih dana govori se da je presuda u Haagu presuda pojedinicima. To je definitivno tačno, ali je i presuda jednoj politici etnoteritorijalizacije koju danas upravo zastupa HDZ, a ta politika je osuđena u Haagu. Da bi usvajanjem HDZ-ovih prijedloga značilo provođenje principa etničkih politika kroz parlament?

ĐONLAGIĆ: Sigurno. HDZ-ov prijedlog upravo zagovara etnoteritorijalizaciju što je apsolutno neprihvatljivo. Svi znamo da ovo nije presuda jednom narodu nego presuda imenu i prezimenu, dakle pojedincima, ali pojedincima koji su provodili tu politiku u određenom vremenskom razdoblju. Ta politika je sada i formalno-pravno označena kao loša. HDZ-ov tekst izbornog zakona upravo sadrži elemente onoga što je ustvari međunarodni sud osudio.

VIJESTI.BA: Želite reći da se Čović u potpunosti razotkrio tom izjavom, i da je u jednom emocionalnom nastupu se prokazao?

ĐONLAGIĆ: Hoće jezik pravo.

VIJESTI.BA: Imajući to u vidu, kakvu bi poziciju trebala da zauzme međunarodna zajednica. Sa jedne strane imamo prijedloge u skladu sa EU standardima a sa druge strane prijedloge koji su presudom haškog tribunala definitivno stavljeni van snage?

ĐONLAGIĆ: Mislim da je sada konačno prilika da se međunarodna zajednica konačno odredi za evropske vrijednosti u BiH. Ono što smo mi njima kazali jeste sljedeće; Gospodo, podržite samo ono što vrijedi i u vašim državama, kao standard i mjera vrijednosti, ništa više i ništa manje. Mi cijenimo da je naš prijedlog upravo taj prijedlog koji zagovara evropski sistem vrijednosti.

VIJESTI.BA: Kad smo već kod evropskih vrijednosti, kako komentirate činjenicu da je Dragan Čović u zadnjih pola godine politIčar koji je najviše upozoravan od strane EU institucija, počev od podrške koncertu tzv uznicima do zadnjih osuda koje su bile izrazito jasne nakon presude šestorci?

ĐONLAGIĆ: Oni su zapravo šokirani sa onim što su od Čovića čuli. Jednostavno ljudi ne mogu da prihvate da neko ko u BiH promoviše njen evropski put i ko navodno najviše zagovara evropske vrijednosti, ispostavlja se da taj to promoviše samo deklarativno a da se u suštini iza toga kriju neki drugi politički ciljevi a to su dalje etnoteritorijalne podjele i to je sada zapravo samo isplivalo na površinu.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

Related posts