Trnova: Otkriven nišan Karmen Kamenčić

U prisustvu velikog broja ratnih saboraca, predstavnika boračkih organizacija i mještana Trnove, otkriven je novoizgrađeni nišan Karmeni Kamenčić, heroini koja je ugradila svoj mladi život u temelje naše domovine.

U odbrani Bosne i Hercegovine, nemjerljiv doprinos dale su i žene patriote, koje su se na različite načine uključile u oružane borbe za svoju domovinu. Jedna od njih bila je i Sanjanka Karmena Kamenčić, kojoj je 1992. godine bilo samo 18 godina. Pridružila se najhrabrijim patriotama ovoga grada, mještanima Vrhpolja i Hrustova, koji su pružali otpor nadmoćnom neprijatelju u šumi Galaja.

Tada se velika jedinica bošnjačkih patriota iz Galaje razdvojila u dvije grupe. Jedna grupa koja je brojala oko 150 ljudi, nakon spektakularne akcije i zarobljavanja četrdeset srpskih oficira i vojnika, razmjenom je stigla do slobodnog Bihaća. U toj je grupi bila i Karmen. Ranjena je već u prvim borbama koje je Sansko-ključka četa vodila na bihaćkom ratištu, zarobljena i brutalno ubijena.
Dugo godina se nije znalo za njenu sudbinu, a potom su njeni posmrtni ostaci ekshumirani i identifikovani u centru Šejkovača, a njeno tijelo ukopano na mjesnom mezarju u njenom rodnom selu. Spomen-obilježje otkrili su članovi porodice i ratni saborci.

Današnjem događaju prisustvovali su i predstavnici sela Jezero, gdje je Karmena zarobljena prilikom borbi za oslobađanje grmuškog platoa. Ispred njih prisutnima se obratio hafiz Armin Baručić.

Sve poslijeratne godine, otac Karmen, Velid Kamenčić, borio se za istinu o sudbini svoje kćerke i kažnjavanje zločinaca. Njeno ubistvo je dobilo i pravosudni epilog i krivci su kažnjeni, ali Velid to nije dočekao. Preminuo je prije tri godine.

Karmen Kamenčić, čiji je život zaustavljen u 18-oj godini života, vječno će biti primjer žrtve i herojstva i primjer mladim generacijama kako se voli i brani domovina. – piše rtvusk.

Related posts