HRT predstavio Sarajevo kao kurdski grad na sjeveru Iraka

Hrvatska radio-televizija je na svom web portalu objavila vijest državne agencije HINA o neobičnom otvorenju ženskog restorana u kurdskom Erbilu na sjeveru Iraka. Još neobičnije je ili čak zlonamjerno, to što je kao ilustracija iskorištena fotografija pokrivenih muslimanki u Sarajevu.

Vjerovatnoća da se radi o iskrenoj grešci u koracima manja je od očekivane s obzirom da Hrvatska radio-televizija ima dopisništvo u Sarajevu. Također, u centralnom dijelu fotografije nameće se specifična građevina – Sebilj, jedan od simbola glavnog grada BiH.

Kako smo nenamjernu grešku sveli na mogućnost u visini statističke greške, postavlja se pitanje na šta se čitatelj želi navesti. Na zaključak da je Sarajevo na sjeveru Iraka? Možda da su svi muslimani isti pa je nevažno gdje su fotografisani (iako svi Kurdi nisu muslimani)? Ili je jednostavno riječ o nekorektnoj politici HRT-a gdje susjede ilustruje kao azijsko društvo, a time i vanevropsko?

Novinarska je praksa da tekst prati odgovarajuća fotografija koja prikazuje događaj ili ideju kroz ilustraciju. Hrvatskoj radio-televiziji ovakvi propusti, pod uslovom da nisu namjerni, ne bi se trebali dešavati jer ne doliče državnoj televiziji koja strijemi civilizacijskim vrijednostima. Onim vrijednostima koje su nikle nekada davno na tlu današnjeg Iraka.

klix.ba

Related posts