Toše je dobio stadion u Skoplju: “Ostavio je veliki trag”!

Tragično preminuli makedonski pjevač Toše Proeski dobio je svoj stadion u Skoplju, a tu odluku donijela je Vlada Republike Sjeverne Makedonije.

“Tokom redovne 129. sjednice vlade Republike Sjeverne Makedonije donesena je odluka o preimenovanju stadiona u nacionalnu arenu Toše Proeski u čast njegovog lika, koji je ostavio trag u makedonskoj i regionalnoj savremenoj istoriji”, napisao je na vlastitom Twitter nalogu portparol sjevernomakedonske vlade Mile Bošnjakovski.

Gradski stadion u Skoplju svojevremno se zvao Nacionalna arena “Filip Drugi”, a zatim je 2016. godine preimenovan u Telekom Arenu. Nakon raskida ugovora s tom kompanijom, arena je ponovno preimenovana u “Filip Drugi”.

Smatra se da je nova promjena imena rezultat sporazuma s Grčkom, u kojem se navodi da su likovi poput Aleksandra Velikog i Filipa Drugog dio antičke helenske, odnosno grčke istorije, piše Tanjug.

Radi se o višenamjenskom sportskom zdanju, čiji je kapacitet nakon obnove nešto više od 33.000 ljudi. Na stadionu su se najčešće odigravale fudbalske utakmice, ali česta su bila i muzička događanja.

U više navrata na gradskom stadionu, sada nazvanom po njemu, nastupao je i Toše Proeski.

Izvor: 24sata.hr

Related posts