SKANDAL NAD SKANDALIMA; PORESKA UPRAVA JE PODSTANAR KOD DODIKA: „Bjegunac od zakona ubire kiriju od 200.000 KM“!

Siniša Dodik, poznato ime iz sadržaja crne hronike, ima zgradu, Maričić je iznajmljuje za oko 200.000 KM na godišnjem nivou!

Piše: ŽANA GAUK

O uslovima u kojima rade službenici Vlade Republike Srpske, doskorašnji direktor Službe za zajedničke poslove Goran Maričić godinama je vodio računa. Borio se protiv prokišnjavanja zgrade koja je koštala 200 miliona KM, nabavljao lož ulje, popravljao nadstrešnice i hidropostrojenja, širio IT mrežu, nabavljao službena odijela i kravate i stajao na braniku izvršne vlasti pred nasrtajem ljubopitljivih novinara.

Sada je red da se pozabavi stanjem u Poreskoj upravi RS, na čijem je čelu zamijenio aktuelnu ministarku finansija Zoru Vidović. Novca, ispostavilo se, ima pa je za zaposlene u Područnoj jedinici Istočno Sarajevo tražio modernost, udobnost i prijatan pogled na okolinu. Prostorije Ministarstva finansija RS, u kojim su radili prethodnih godina, bile su „premalene, neuslovne i s lošim električnim i IT instalacijama“.

Dodik na svakom zgodnom mjestu

Tako Siniša Dodik, poznato ime iz sadržaja crne hronike, ima zgradu, Maričić je iznajmljuje za oko 200.000 KM na godišnjem nivou!

Kako po Zakonu o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine nije dužan da raspiše tender, posao je sklopljen po kratkom postupku. Već od 25. marta službenici su preselili na novu lokaciju.

„Prostorije koje je do sada koristio Područni centar Istočno Sarajevo, a koje su u vlasništvu Ministarstva finansija RS, nisu bile uslovne za obavljanje poslovnih aktivnosti, zbog dotrajalosti objekta, velike potrošnje električne i toplotne energije, dok bi rekonstrukcija tih prostorija zahtijevala velika finansijska sredstva.

Ugovor o zakupu zaključen je sa firmom ‘Galeb Internacional’ Istočno Novo Sarajevo. Prostor je površine 821 m2, a cijena mjesečnog zakupa po kvadratu prostora je 17 КM“, potpisao je Maričić, ali zaboravio da napomene da je ovo cifra bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost.

Tek naknadno u Poreskoj upravi za Žurnal potvrđuju da mjesečno za luksuz u Dodika daju 16.330 KM, godišnje 195.956 KM!

Direktor PU RS napominje da je na čelu „Galeba“ direktor Vladimir Minić i tako pokušava da prikrije opštepoznatu činjenicu. A opštepoznato je da je „Galeb International“ porodična firma Siniše Dodika, nekadašnjeg poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS i bjegunca pred zakonom, iza koje vlasnički stoje majka Bogdanka Dodik i brat Ljubiša Dodik. Zakup je potpisan pa neka sve ostane u džepovima aktera najvećih kriminalnih priča i kanalima vladajuće stranke.

Podsjetnik na crnohronične dane biznismena

Zvučno prezime i stranačke veze ulile su dovoljno straha u kosti. 

Žurnal je 29. maja 2017. godine objavio da je istočnosarajevski Dodik oštetio „Puteve Republike Srpske“ za 3,5 miliona KM, nakon čega je pobjegao u Srbiju. Glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić bila je „saglasna s Ozrenkom“ i nije pristala na raspisivanje međunarodne potjernice.

„Nisam saglasna ako ima državljanstvo Srbije. Pokušati putem međunarodne pravne pomoći”, napisala je tužiteljka Ozrenka Nešković.

Dodik je BiH napustio 27. oktobra 2016. Naredba za njegovo hapšenje izdata je 7. novembra te godine i to „zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem“. U okviru istog predmeta, Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA je, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsila Dragana Vukajlovića, službenika Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, koji je primio 40.000 KM mita od Siniše Dodika kako bi njegovoj firmi „Elektrounion“ omogućio da nezakonto stekne 3,5 miliona maraka.

Vukajlović je tokom istrage priznao da je primio mito te da mu je novac obećao i predao upravo Dodik. U dokumentima istražnih organa navedeno je da se „Elektrounion“ uopšte nije prijavio na tender “Puteva”, ali da se ipak žalio Kancelariji za žalbe. Nakon toga na scenu je stupio Siniša Dodik koji je podmitio Vukajlovića kako bi Kancelarija prihvatila njegovu pritužbu, te mu, na osnovu tadašnjih odredbi Zakona o javnim nabavkama, omogućio da kao “oštećenoj firmi” bude isplaćeno 10 odsto vrijednosti ugovorenog posla – odnosno 3,5 miliona maraka.

Ime Siniše Dodika u vezi je i sa izbornim prevarama u Istočnoj Ilidži 2016. godine. Tada je uhapšen sa kolegom po članskoj karti Radenkom Mirkovićem. Nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH, obojica su pušteni na slobodu. Dodik je nakon toga pobjegao u Srbiju, jer je dobio informacije da tužioci protiv njega vode ozbiljniju istragu koja se odnosi na nezakonitosti u vezi s tenderom puteva “Putevima ”. U Srbiju je prešao 27. oktobra 2016. godine u 10 časova i 27 minuta. Petnaest dana kasnije SIPA je uhapsila njegove saradnike – Dragana Vukajlovića i Duška Lazarevića. U aprilu prošle godine SIPA-i se predao i Dodik, ali je kod kuće imao nedovršenog biznisa.

Dodik u svijetu fiskalnih kasa

Tu svakako nije kraj, jer je sposobni Dodik imao upliva i u procesu fiskalizacije u RS. Sve je počelo tako što je „Mikroelektronika“ iz Banjaluke jedina imala ovlaštenje za proizvodnju i prodaju fiskalnih kasa. Ta nepravda je ispravljena, ali, kako su pisali mediji, tek u drugom krugu fiskalizacije kada je najveći dio posla već bio obavljen. Glavni distributer „Mikroelektronike“ od Zvornika do Trebinja bio je Siniša Dodik i njegov „Galeb International“.

Prema podacima koje je prije nekoliko godina objavio Dejan Arnautović, šef prodaje u „Galebu“, firma je u procesu fiskalizacije isporučila ukupno 3.000 kasa i prateće opreme. „Mikroelektronika“, umjesto da proizvodi vlastite kase, nabavljala ih je iz Bugarske, prepakivala i posredstvom „Galeba“ i drugih distributera preprodavala domaćim poreskim obveznicima po znatno višim cijenama. Prema tadašnjim novinarskim izvorima, bugarsku kasu model „DP 500“ „Mikroelektronika“ je nabavljala za 80 KM, a nakon prepakivanja, kao model „Impera“, prodavala za 1.058 KM. Kasa sa štampačem koštala čak 1.923 KM. Višemilionska dobit „Galeba“ bila je preočigledna.

Milioni za brata ministarke Rešić

No, vratimo se poreznicima koji dobro vode računa o SNSD, ali i rodbinsko-koalicionim vezama pa su početkom godine, a objavio je portal Capital, za dva miliona KM kupili poslovni prostor u Prijedoru. Posao je započela sadašnja ministarka finansija Zora Vidović i to sa firmom „Agent Enex“ čiji je vlasnik Nedžad Rešić, brat DNS-ove ministarke uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić.

Brat Rešić je u septembru 2017. godine ponudio na prodaju poslovni prostor u izgradnji uz mogućnost odgođenog plaćanja, a Vidovićeva je nekretnina-šoping u Prijedoru predvidjela planom nabavki za 2018. i navela da je predmet kupovine izuzet iz Zakona o javnim nabavkama BiH.

Ovaj poslovni prostor, prema pisanju Capitala, PU RS je kupila na četiri rate, a posljednja na naplatu dospijeva 2021. godine.

Izvor: slobodna-bosna

Related posts