TAJNA SRETNIH LJUDI: Unesite u svoj život ovih sedam jednostavnih rituala

Ako ste u potrazi za boljim, sretnijim i ispunjenijim životom isprobajte ovih sedam rituala

Naša svakodnevica – sve ono što činimo u jednom sasvim običnom danu ima značajan utjecaj na naš cjelokupni život. Zato kreiranjem kvalitetnih dnevnih navika i rituala mijenjamo svoj život na bolje. Pretvaranje onoga što je dobro za vas u navike jest sjajno, ali je još bolje ako te sitnice koji vam život čine boljim pretvorite u rituale. Ali koja je tu razlika između navike i rituala? „Navika je nešto što činite redovito bez potrebe da se prisiljavate na to. Ritual je nešto što ste ‘prisiljeni’ učiniti jer vam ima smisla i osjećate nedostatak u svom životu kada taj ritual nestane“, piše HuffPost. Zato, ako ste u potrazi za boljim, sretnijim i ispunjenijim životom – isprobajte ovih 7 jednostavnih, ali važnih rituala te ih unesite u svoj život. 

1.Svaki dan se nagradite satom tjelesne aktivnosti

Ako niste veliki ljubitelj tjelesne aktivnosti, možda vam ovo isprva neće zvučati kao sjajna ideja. No, zapitajte se, što bi za vas moglo biti isplativije od povećanja kvalitete zdravlja i dugovječnosti? Kad se u potpunosti posvetite nekoj tjelesnoj aktivnosti, počet ćete se osjećati bolje. Taj osjećaj lako će prijeći u naviku, a navika može postati ritual. Pristupite tom jednom satu vježbanja kao vremenu u kojem ćete se posvetiti sebi, svojem mentalnom i fizičkom zdravlju.

2. Svaki mjesec odaberite novu zdravu prehrambenu naviku, a zatim ju provodite svakodnevno

Kad je riječ o prehrambenim navikama, najčešća pogreška koju možete učiniti jest donijeti odluku na temelju dramatičnih reakcija i frustracija zbog načina na koji izgledate ili se osjećate. Svi mi znamo što je dobro za nas, a koje stvari štete našem tijelu. Zato, umjesto da se u potpunosti odreknete slatkoga ili drastično prijeđete na vegetarijansku prehranu, probajte radije svaki mjesec unijeti jednu zdravu prehrambenu naviku, npr. pripremajte si kvalitetan doručak ili svaki dan pojedite jednu voćku. I nastojite kasnije provoditi te sačuvati promjene koje ste unijeli.

3. Budite predani osobnom obrazovanju i bogaćenju znanja

Ako iz bilo čega drugog ne možete stvoriti naviku ili ritual, poradite barem na ovom koraku. Fokusiranjem na vlastiti osobni razvoj te na prikupljanje novih znanja i vještina, možete uvelike obogatiti i poboljšati svoj život. Ne zaboravite, učimo i rastemo kroz cijeli život!

4. Jednom tjedno se isključite

Jednom tjedno pokušajte isključiti sve uređaje oko vas – mobitele, laptope, računala, tablete i televizore. Sjetite se, da iako ste dužni biti dostupnima drugima, isto tako ste dužni i prema sebi. Treba vam odmor od svega da biste mogli skupiti energiju te ostati usredotočenima.

5. Posvetite se nekom projektu

Bez obzira na to koliko ste zauzeti ili koliko vam je teško, uvijek nastojite pronaći nešto čemu se možete posvetiti – to može biti bilo što, jedino je važno da vas to obvezuje na redoviti rad, da ostanete motivirani i fokusirani na to. Bilo bi poželjno da se usredotočite na nešto u čemu uživate ili na nešto što vam je zbilja važno. Npr. vaš projekt može biti povezati se s voljenom osobom ili izraditi fotoalbum s vašim starim obiteljskim slikama.

6. Prihvatite razmišljanje “jedna stvar unutra, jedna stvar van” u pospremanju

Nered i natrpanost stvarima mogu nepovoljno utjecati na našu produktivnost. Iako mnogi imaju različite pristupe rješavanju tog problema, ljepota u „jedna stvar unutra, jedna stvar vani“ stavu jest da on može funkcionirati kod svakoga. Najbitnije je da za svaku novu stvar koju unesete u svoj prostor, da izbacite jednu stvar van. Ako odvojite svaki dan malo vremena za pronalaženje stvari koje ćete donirati, prenamijeniti ili jednostavno izbaciti to vam može biti izvrstan i veoma učinkoviti način da uravnotežite svoj život.

7. Napišite svakodnevnu listu obaveza kao da ste je već ostvarili

Najbitnije je ono što govorite samome sebi. Kad pišete popis obaveza, korištenjem fraza kao što su “treba”, “želim” ili “mogu učiniti” daju vam dopuštenje da odbacite stvari kao neobavezne ili kao nešto što može čekati. S druge strane, fraze poput “imam obavezu” i “budem” pojačat će vašu motivaciju da postignete svoje ciljeve.

IZVOR : SENSA

Related posts