Kinezi dobili još jedan "zanimljiv" Volkswagenov model: Nije Golf, nije Arteon...

Sedani su još uvijek popularni u Kini, najvećem automobilskom tržištu na svijetu, dok na drugim tržištima dominiraju crossoveri. Volkswagen iskorištava tu priliku te je Kinezima ponudio jedan “zanimljiv” model.

Riječ je o modelu Lamando L, petovratnom liftbacku s dizajnom četverovratnog coupea i bočnim prozorima bez rama. Neko bi na prvi pogled rekao da se možda radi o Arteonu s drugom “značkom”, no to nije slučaj. Ipak, Lamando L koristi istu MQB platformu, ali je ona manja. Možda je najbolje novi Lamando L posmatrati kao liftback sedan verziju Golfa, koji je također baziran na MQB platformi.

Kada je riječ o dizajnu, prednji dio automobila je sličan modelu ID. 4, ima horizontalne linije povezane LED linijom, a u centru je osvijetljeni Volkswagenov logo. Dizajn stražnjih svjetala također je podsjeća na ID.

Automobil na fotografijama ima 18-inčni set felgi.

U unutrašnjosti je 10-inčni klaster ukombinovan sa 12-inčnim ekranom infotainment sistema osjetljivim na dodir. Ispod multimedijske jedinice su ventilacijski otvori i osnovne kontrole klima uređaja.

Lamando L zamjenjuje stari Lamando kompaktni koncept s tim da je dodan sufiks “L” koji znači da je novi model “porastao” te da ima duže međuosovinsko rastojanje, odnosno veću dužinu.

Ispod haube se nalazi već “zastarjeli” 1,4-litarrski TSI motor koji razvija 150 KS, odnosno 20 KS više u odnosu na stariju verziju u modelu Lamando. S motorom je uparen isključivo sedmostepeni DSG mjenjač te prednji pogon.

Iz Volkswagena poručuju da automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 8,5 sekundi, a prodaja počinje u narednih nekoliko mjeseci. Cijena zasad nije poznata.

Izvor: Klix.ba

Related posts