Švedska obalna straža detektirala i četvrtu lokaciju na kojoj curi plin

Švedska obalna straža objavila je rano jutros da je detektirala i četvrtu lokaciju curenja zemnog plina na gasovodu Sjeverni tok, javlja Sky News.

Obalna straža Švedske je objavila da je locirala curenje nakon što su u ponedjeljak dva cjevovoda koji vode iz Rusije u Njemačku oštećena na ukupno tri mjesta, navodi se u švedskim medijima.

– Dva od ova četiri oštećenja nalaze se u švedskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni – rekla je za list Svenska Dagbladet glasnogovornica obalne straže Jenny Larsson.

Druga dva oštećenja nalaze se u danskoj ekonomskoj zoni. Izvor blizak britanskim vojnim snagama rekao je za Sky News da su curenja na plinovodu u Baltičkom moru povezana s eksplozivnim napravama koje su detonirane na daljinu.

Dodao je da su eksplozivne naprave mogle biti spuštene na morsko dno na dugom konopu, ispuštene preko strane broda ili postavljene pored cjevovoda podvodnim dronom prije nekoliko mjeseci ili čak godina.

Kada je otkriveno prvo curenje, gas je već tad skoro tri dana curio u Baltičko more.

Švedski nacionalni seizmološki centar prethodno je objavio da su zabilježili “snažne podmorske eksplozije” u području gdje je došlo do curenja plina.

– Nema sumnje da su to bile eksplozije – rekao je Bjorn Lund, seizmolog sa Univerziteta Uppsala koji je dio švedske nacionalne seizmičke mreže.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts