SAD priprema pomoć Ukrajini od 1,1 milijarde dolara

SAD će odobriti još 1,1 milijardu dolara za pomoć Ukrajini, uključujući sredstva za nabavku barem još 18 naprednih raktenih sistema i drugog oružja za odbranu od dronova koje Rusija koristi u ratu protiv ukrajinskih trupa, rekli su danas američki zvaničnici.

Novi paket pomoći dio je američkog programa “Inicijativa za bezbjednosnu asistenciju Ukrajini” kojim se finansira kupovina oružja i druge opreme za tu državu.

Zvaničnici su objelodanili sadržinu paketa pod uslovom da im se imena ne objavljuju jer paket još nije ozvaničen, što se očekuje tokom današnjeg dana.

Rusija se priprema da pripoji dijelove Ukrajine koje je okupirala, na osnovu izrežiranih referenduma održanih u tim oblastima proteklih dana.

Rezultate referenduma u oblastima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona odbacili su i Kijev i zemlje Zapada, smatrajući ih ilegalnim i namještenim. Oni su pokazatelj da preuzimanje kontrole nad Ukrajinom ostaje dugoročni cilj Moskve.

Sa najnovijim paketom, ukupna vrijednost američke pomoći Ukrajini, otkako je Joseph Biden postao predsjednik SAD-a, dostigla je gotovo 17 milijardi dolara.

Paketom se finansira nabavka 18 visokomobilnih artiljerijskih raketnih sistema HIMARS i municije za njih, kao i 12 sistema Titan koji služe za odbranu od dronova. Na spisku je i oko 300 vozila, desetine kamiona i prikolica za prijevoz teškog naoružanja, oprema za otkrivanje eksplozivnih naprava. Pokriveni su i oprema za vojnike, troškovi održavanja opreme i obuke.

HIMARS se smatra ključem uspjeha ukrajinskih snaga posljednjih nedjelja.

Rusija napada ukrajinske snage dronovima nabavljenim od Irana.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara ove godine.

Izvor: Vijesti.ba / Federalna.ba

Related posts