Svečano obilježen 20. februar, Dan općine Bužim

Visoka državna delegacija predvođena članom predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i premijerom Vlade F BiH Fadilom Novalićem posjetila je danas općinu Bužim kojom prilikom je otvoren novoizgrađeni Trg “Alija Izetbegović”. Svojim prisustvom uveličali su i svečanu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj su uručena najviša općinska priznanja i odlikovanja.

Član predsjedništva prvo se u zgradi općine Bužim sastao sa načelnikom Mersudinom Nanićem i predstavnicima političkog i javnog života općine Bužim, nakon čega je posjetio Turbe generala Izeta Nanića i poginulih pripadnika 505. Viteške brigade gdje je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odana dužna počast najboljim sinovima Bosne i Hercegovine.

Presijecanjem vrpce svečano je otvoren novoizgrađeni Trg Alija Izetbegović i kružni tok, a načelnik općine Mersudin Nanić se zahvalio svima koji su finasirali ovaj značajan projekat koji je u potpunosti promijenio sliku užeg gradskog središta i povećao sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

“Gospodin Džaferović je dokazani prijatelj Bužima, koji nas je nebrojeno puta do sada podržao. Pomogao je realizaciju možda i najvećeg infrastrukturnog projekta u posljednjih nekoliko godina, odnosno izgradnju Trga “Alije Izetbegovića”, kao i nekolicine ostalih izuzetno važnih projekata za nas. Danas sam uvjeren da podrška neće izostati ni u narednom periodu, a evo imamo i najavu da se već u ponedeljak raspisuje tender za nastavak izgradnje zaobilaznice što me svakako raduje”, istakao je načelnik Bužima Mersudin Nanić prilikom otvaranja Trga “Alija Izetbegović”.

Načelnik je posebno izrazio zadovoljstvo što su ugostili predstavnike državnog i federalnog političkog vrha, te zajedno s njima promovirali ogroman razvojni potencijal općine, ali i još jednom podsjetili na hrabrost i doprinos građana Bužima u ratnom periodu.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je u svom obraćanju posebno naglasio kako je počostvovan što će mu danas biti dodijeljeno općinsko javno priznanje “Počasni građanin općine Bužim”.

Programu obilježavanja manifestacije prisustvovala je i delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena premijerom Fadilom Novalićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem, ministrom za izbjegla i raseljena lica Edinom Ramićem, predstavnicima Federalne Direkcije cesta, te zastupnicima u parlamentu Federacije BiH.

U Velikoj sali Centra za kulturu sport, i informisanje općine Bužim održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljena najviša općinska priznanja i odlikovanja.

Zbog mjera zaštite od korona virusa koje su na snazi, ove godine je bio ograničen broj ljudi koji su mogli prisustvovati obilježavanju dvadeset i šeste godišnjice općine Bužim i velika sala Centra za kulturu nije bila otvorena za građane općine Bužim.

Na svečanoj sjednici prisutnima se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća općine Bužim Suvad Šahinović, a nakon njega i načelnik općine Mersudin Nanić.

Ove godine za poseban doprinos u odbrani države BiH “PLAKETU OPĆINE BUŽIM” dobili su Zlatni ljiljani Hamza Meho Veladžić i Huse Haskić. Za poseban doprinos u opremanju vatrogasne jedinice općine Bužim PLAKETA je uručena i Esadu MulalićuCrvenom križu općine Bužim za aktivnosti tokom pandemije korona virusa i Federalnoj Direkciji cesta za poseban doprinos u izgradnji kružnog toka i zaobilaznice. Plakete je uručio zamjenik predsjedavajućeg OV Bužim Nermin Porić.

Uslijedilo je obraćanje Premijera FBiH Fadila Novalića koji je govorio o projektima koji su realizirani ali i koji će se u budućnosti realizirati u Krajini, posebno se osvrćući na Bužim.

Najviše općinsko prizanje, nagrada “20.februar”, ove godine je dodijeljena poduzeću “Stolarija Ičanović” koje je od malog porodičnog obrta u veoma kratkom vremenu prerasla u prepoznatljivo poduzeće koje se bavi proizvodnjom stolarije, kuhinja i drugih elemenata od drveta. Nagradu vlasniku Mehmedu Ičanoviću uručio je predsjedavajući OV Bužim Suvad Šahinović.

Na kraju svečane sjednice načelnik općine Bužim Mersudin Nanić uručio je ngradu “POČASNI GRAĐANIN OPĆINE BUŽM” članu predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću koji se nakon prijema nagrade obratio prisutnima. U svom obraćanju je posebno naglasio kako je vrijeme da se ujedinimo i zajedničkim snagama stanemo u odbranu države Bosne i Hercegovine, njenog suvereniteta i integriteta.

Izvor: ckbuzim.ba

Related posts