Sve izvjesniji krah Saveza za promjene, treći blok u RS moguć nakon izbora

Veličina i jačina vladajućeg SNSD-a i opozicionog SDS-a u Republici Srpskoj te njihovi sukobi na ivici incidenta iskazuju sve veću potrebu za formiranjem trećeg bloka, smatra Zdravko Krsmanović potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP).

Iako Krsmanović ističe da je vrlo izvjesno da će NDP, PDP i DNS osnovati tzv. treći blok poslije oktobarskih izbora, što znači kraj Saveza za promjene, predsjednik DNS-a Marko Pavić za Klix.ba je kazao da se u njegovoj stranci o tome trenutno ne razmišlja.

“DNS nije razmišljao o trećem bloku, jer je za to kasno što se tiče ovih izbora. Nakon izbora ćemo vidjeti. Sada smo se usmjerili na izbore u oktobru, jer imamo dobre šanse na njima. Šta će biti nakon izbora, o tom potom”, izjavio je Pavić.

Gledajući na političku scenu RS-a Krsmanović kaže da je SDS desna politička partija, SNSD lijeva, a da bi treći blok u sredini mnogo značio za političku scenu u BiH, jer bi se u tom slučaju sa tri ozbiljna politička subjekta uvijek morali tražiti kompromisi.

Potpredsjednik NDP-a kaže da organi Saveza za promjene ne funkcionišu i da niko nema pravo da ga predstavlja te da će riječ NDP-a biti presudna za izbore.

“Ne može jedna partija predstavljati SzP, bez obzira koliko velika bila. Nijedan organ SzP-a se nije sastao po pitanju kandidatura, već je Glavni odbor SDS-a predložio Vukotu Govedaricu za predsjednika RS-a, a PDP je predložio Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH i sada traže podršku za svoje kandidate. Mi ne prihvatamo takve prijedloge, jer ne volimo nastup koji je na neki način s visine. Do nedjelje ćemo riješiti te stvari”.

Na pitanje da li to znači da NDP izlazi iz Saveza za promjene, Krsmanović je kazao da atmosfera upućuje na to da bi bilo dobro relaksirati političku scenu u RS novim blokom.

“Slično razmišlja DNS i to je priča o trećem bloku nakon izbora. Poslije izbora će biti raznih kombinacija, ali u suštini pozicija DNS-a u vladajućoj koaliciji je slična poziciji NDP-a u Savezu za promjene. Mi smo u vlasti, ali dosta kritički govorimo o nekim stvarima”, rekao je Krsmanović za Klix.ba.

Treći partner u potencijalnom novom bloku bio bi PDP, s kojim je NDP vodio razgovore o ujedinjenju.

“S PDP-om su postojali razgovori o ujedinjenju političkih partija, ali su u određenom momentu shvatili da pred izbore to ne bi bilo dobro. Ali stavovi su u mnogim stvarima identični. I u imenima nas razlikuje samo jedno slovo. To je budućnost političke scene. Sigurno postoji potreba i to se vidi u svakom momentu da je na ivici konflikta”, kazao je Krsmanović.

Related posts