Sve blagodeti trešnje: Usporava starenje, liječi reumu, celulit i bore!

Grci su zaslužni za gajenje trešnje, a Rimljani svojim legijama za njeno rasprostiranje po Evropi.

Naučnici s instituta u Mičigenu tvrde da trešnje imaju izuzetno antiinfektivno djelovanje, mogu da olakšaju artritičke bolove i izvor su antioksidanasa i melantonina, koji mogu da uspore efekte starenja, korisne su i u borbi protiv raka i bolesti srca.

Spisak materija koje sadrže trešnje je dugačak: vitamin C za imuni sistem, folna kiselina za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv. Međutim, najvrijednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini.

Pošto tamne trešnje sadrže više boje, one su i zdravije.

Njemački lčekar Ludvig Koh koji je sam patio od kostobolje pokrenuo je 50-tih godina prošlog vijeka studiju s pacijentima koji pate od reume i kostobolje. Od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i liječe upale.

Antocijanidini imaju i kozmetičko djejstvo. Oni jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako sto uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je prirodni lijek protiv celulita jer može da spriječi njegov nastanak.

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, crijeva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogati udio balastnih materija.

Trešnje izbacuju vodu i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege.

Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spriječe nastanak karijesa i problema sa desnima.

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina.

A još jedna dobra vijest je da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.

Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno djeluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takođe smanjuju bolove u zglobovima koji se često jajvljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom.

Ipak trebalo bi da znate da trešnje ne treba da jedete prije ručka jer mogu da uspore izlučivanje sokova za varenje, što naročito otežava varenje mesa. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.
Kalorijska vrijednost

Trešnje po šoljici serviranja nose oko 85 kcal, što je nešto više od višnje, koja daje 50 kcal. U toj šoljici nalazi se i 1 gram blelančevina, 19 grama ugljenih hidrata i oko grama masti.

Trešnja sadrži dosta vitamina A, nešto vitamina B1, B2, B3 i B6 i oko osam miligrama vitamina C.

Zbog poređenja, jagode imaju oko 70 mg C vitamina na 100 g.

Ipak, trešnje imaju znatno više pigmentnih spojeva koji su bogati antioksidansima. U trešnjama ima i folne kiseline, kalcijuma, kalijuma, gvožda, magnezijuma i cinka.

Trešnja u medicini

Uvarak od trešnjinih peteljki odavno se koristi kao snažan dijuretik koji pomaže kod problema s pritiskom, viškom vode u organizmu i kod bubrežnih oboljenja.

U narodnoj medicini koriste se skoro svi dijelovi trešnjinog drveta, od smole i kore, preko lista, peteljke, koštice i samog ploda.

Njene glavne karakteristike su snažno antiupalno, diuretsko i antioksidativno djelovanje. Najnovija saznanja moderne nauke otkrila su neke mehanizme delovanja supstanci kao što su elaginska kiselina, koje se u većim količinama nalaze u trešnjama, višnjama, jagodama i malinama. Upravo ta hemijska supstanca se smatra snažnim antioksidansom koji sprečava oštecenje DNK ćelije i time umanjuje mogućnosti oboljevanja od raka.

Trešnja kao prirodni lijek

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa preporučuje se čaj od peteljki trešanja.

Šaku peteljki trešanja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procjedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

Protiv bubrežnih kamenaca: kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mlijeka i kuvajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim projcedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svježih trešanja tri puta na dan po jednu cašu.

Protiv srčanih smetnji usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umjerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

Trešnja usporava starenje

Od davnina se upotrebljavala kao lijek za giht, artritis i hrana za dobar san. Doskora se to smatralo narodnom medicinom, ali su istraživanja potvrdila da je trešnja ljekovita.

Trešnja pripada porodici ruža, a postoji i njena samonikla i divlja sestra, koja se više koristi za pravljenje lijekova. Plinije Stariji piše u svojoj knjizi kako su Rimljani sadili čak osam različitih sorti, iako je to naravno neuporedivo s današnjih preko 900 sorti trešanja.

Ovo voće sadrži celulozu, pa dobro reguliše varenje, a zbog velike količine vode i kalijuma olakšava izbacivanje vode iz organizma, pospješuje rad bubrega, žuči i jetre. Pomaže i u održavanju zdravlja srca i prevenciji raka.

Related posts