Gigantska rupa na sjeveru Sibira se stalno povećava

Usred tajge na sjeveru Sibira nalazi se gigantski krater, kojem su, zbog njegovog zastrašujućeg izgleda, lokalni stanovnici dali ime “Vrata u podzemni svijet”.

Ono što lokalne stanovnike posebno uznemirava je činjenica da se rupa stalno povećavala u zadnjih pedeset godina.

Duboki krater “Batagajka” nastao je kao posljedica globalnog zatopljenja, koje je dovelo da zagrijavanja sibirskog permafrosta, područja vječnog snijega i leda, i ekstremnih topografskih i ekoloških promjena u blizini korita rijeke Jane. Pri temperaturama uobičajenim za ovaj predio, permafrost se ne zagrijava niti iznad tačke topljenja. Zemlja je prošarana porama, u kojima se skuplja voda, koja ostaje zaleđena hiljadama godina.

Krater, koji je nastao šezdesetih godina, danas je dug jedan kilometar i dubok gotovo 120 metara – i nastavlja se širiti i rasti. Uzrok nastanka kratera bila je sječa šuma, uslijed koje je zemlja izgubila zaštitu. Iako je riječ o najhladnijem području Zemlje, tlo, koje je ranije bilo u sjeni drveća i guste šume, postalo je izloženije sunčevim zrakama i višim temperaturama, i počelo se otapati.

Krater se neprestano povećava, ali neki naučnici, poput Juliana Murtona sa Sveučilišta u Sussexu, u tome vide i dobre strane. Slojevi zemlje na tom dijelu omogućavaju im da saznaju više o klimi u zadnjih 200.000 godina tako što analiziraju organske i neorganske izotope. Između ostalog, došli su do značajnog naučnog otkrića: prije 125.000 godina prosječna temperatura je bila viša nego danas. Isto toga, krater će im poslužiti da naprave opsežna istraživanja o tome kako se klima mijenjala u Sibiru za vrijeme ledenog doba, jer o tome i danas naučnici imaju jako malo saznanja, piše BBC.

Related posts