Ministar Dedić u posjeti velikokladuškim poljoprivrednicima

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić boravio je jučer u Velikoj Kladuši, gdje je obišao nekoliko poljoprivrednih proizvođača kako bi se na terenu upoznao sa problemima i potrebama lokalnih poljoprivrednika.

Dedić je, između ostalog, posjetio farmu “Džanić” koja sa preko 80 grla krupne stoke i četrdesetak ovaca spada u najveće farme na području općine. Osnovna djelatnost farme “Džanić” je proizvodnja mlijeka, a pored muznih krava, na farmi se uzgaja i određen broj tovnih bikova, kao i rasplodnih junica. U razgovoru sa vlasnikom farme Esadom Džanićem naglašeno je da je mljekarstvo najperspektivnija grana poljoprivrede na Unsko-sanskom kantonu, koja i u narednom periodu treba biti jedan od prioriteta federalne i kantonalne vlasti.

Ministar se sastao i sa Nedžadom Kekićem, vlasnikom poljoprivrednog obrta “Pčelarstvo Kekić” i jednim od najvećih proizvođača meda u Velikoj Kladuši. Osim meda, Kekić pravi i druge medne proizvode, poput suplemenata i pripravaka na bazi meda. S obzirom da je Federalno ministarstvo ove godine pristupio uređivanju oblasti pčelarstva, glavna tema razgovora bili su novi federalni propisi.

Na kraju posjete, Dedić je obišao fabriku začina KolMix. Ovo poduzeće proizvodi danas preko 100 različitih vrsta začina na bazi prirodnih sastojaka, bez vještačkih bojila i pojačivača okusa. Primjer je, kako je istakao ministar, uspješne domaće kompanije, prepoznate na bh. i evropskom tržištu.

Izvor: Faktor

Related posts