Sutra potpisivanje sporazuma HDZ-a, SNSD-a i Osmorke

Sastanak predstavnika SNSD-a, HDZ-a i ‘osmorke’ o formiranju Vijeća ministara i ostalih struktura vlasti na državnom nivou biće održan sutra u Sarajevu.

Sastanak će biti održan u 16.00 sati u zgradi državnih institucija, nakon čega je predviđeno potpisivanje sporazuma i press konferencija.

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je danas da nova vlast na nivou BiH sigurno neće biti servis za želje EU, SAD i ostalih, ali će raditi na rješavanju pitanja koja to već dugo čekaju, te će forsirati realizaciju razvojnih projekata.

– Nakon formiranja Vijeća ministara pristupićemo odmah izradi novog budžeta koji treba da bude usaglašen i, vjerujem, rekordno brzo, rekao je Dodik uoči sutrašnjeg sastanka.

On je dodao da će dogovor o formiranju vlasti sutra biti završen, da će razgovarati o konkretnim projektima i određenim pozicioniranjima.

– Idemo da pokušamo da radimo u atmosferi punog uvažavanja, imamo potrebu da i oni i mi riješimo neka pitanja, opredijelili smo se da forsiramo razvojne projekte – istakao je Dodik.

Dodik je potvrdio da će SNSD podržati Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH. 

Inače, Centralna izborna komisija BiH je hitnoj sjednici donijela odluku da ne postoje prepreke za imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

U medijima su se pojavile informacije kako bi HDZ bi uz predsjedavajuću Krišto, HDZ BiB trebao zadržati pozicije koje je do sada držao – civilne poslove i pravosuđe. 

Strankama Osmorke navodno idu vanjski poslovi, odbrana i sigurnost, ali i ministarstvo izbjeglih i raseljeni lica.

SNSD-u bi pripali ministarstvo financija, saobraćaja i komunikacija te vanjske trgovine.

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH se očekuje prije Nove godine. 

Izvor: Vijesti.ba

Related posts