WhatsApp dobija opciju "view once" za poruke, nema ni screenshoota

WhatsApp trenutno razvija još jednu sigurnosnu funkciju, a ona se odnosi na tekstualne poruke.

U novembru 2020. godine WhatsApp je konačno uveo neophodnu funkciju za privatnost pod nazivom Dissappearing messages, odnosno “nestajuće poruke”. koja je u početku bila dostupna samo s jednom opcijom, odnosno nakon 7 dana, ali su kasnije uvedene dodatne opcije koje omogućavaju nestanak poruka nakon 24 sata te 90 dana.

WABetaInfo piše da WhatsApp sada radi na ekstremnoj verziji “nestajućih poruka”, koje će se moći samo jednom pročitati/vidjeti prije nego nestanu kako za osobu koja ih primi, tako i za osobu koja ih pošalje.

Najnovija opcija je dio WhatsApp bete za Android, odnosno verzije 2.22.25.20. Kada korisnik pošalje takvu poruku, primatelj je neće moći podijeliti ili proslijediti.

Treba napomenuti da WhatsApp već ima ovu funkciju za fotografije i klipove, ali se ona sada širi na tekstualne poruke. Kada korisnik pošalje view-once, odnosno jednokratnu fotografiju ili video, primatelj ne može napraviti screenshot. Očekuje se da će isto važiti i u slučaju tekstualnih poruka.

U slučaju fotografija i videa, view-once funkcija se koristi tako što se nakon odabira željenog sadržaja dodirne zaokruženi broj 1 na desnoj strani upita za natpis. Za tekstualne poruke trenutno postoji specijalna ikonica za slanje s dodatnim lokotom, ali bi se dizajn mogao promijeniti kada funkcija izađe iz bete. Kada će se to dogoditi, zasad nije poznato, ali korisnici neće dugo čekati.

Ipak, one “uporne” korisnike ništa ne sprečava da zaobiđu i ovu sigurnosnu funkciju tako što npr. fotografišu ekran drugim mobitelom.

Izvor: Klix.ba

Related posts