Šumsko bogatstvo USK propada: Sankcije bez značajnijeg uticaja

Šume predstavljaju jedan od najznačajnijih prirodnih resursa Unsko-sanskog kantona.

Teško je pobrojati sve korisne funkcije koje šume imaju. Zbog svega toga predstavljaju značajan potencijal čijoj zaštiti, gazdovanju i očuvanju treba posvetiti punu pažnju radi budućih naraštaja. Upravo neuređena zakonska procedura načina čuvanja, zaštite i gazdovanja šumama i šumskim potencijalom najveći je kamen spoticanja između Šumsko privredno društvo USK i Kanonalne uprave za šumarstvo. Dok se loptica odgovornosti prebacuje s jednih na druge, šumsko bogatstvo u međuvremenu, neplanskom sječom i požarima, propada.

Od samog preuzimanja obaveze čuvanja i zaštite privatnih i državnih šuma Kantonalna uprava za šumarstvo nije imala ljudskih niti matrerijalnih kapaciteta za adekvatno obavljanje dužnosti koje su joj povjerene. I nakon šest godina svoga rada i postojanja Uprava se suočava sa istim problemima. Brojne suspenzije uposlenika, lugara i rukovodećeg kadra Kantonalne uprave za šumarstvo, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, situaciju su dodatno zakomplicirale. Kantonalno tužilaštvo već izvjesno vrijeme provodi opsežnu istragu u ovoj ustanovi.

Prvo je uhapšen jedan od bivših direktora Uprave Amir Kličić, koji je osuđen na kaznu od 11 mjeseci zatvora. Potom su uslijedila hapšenja niže rangiranih uposlenika Uprave, među kojima je i Boško Tubić, šef Odjeljenja Kantonalne uprave za šumarstvo u Bosanskom Petrovcu protiv kojeg je početkom prošle godine Tužilaštvo USK podiglo i optužnicu. Sličan scenarij desio se i prethodnoj upravi ŠPD Unsko-sanske šume protiv koje se pred Kantonalnim sudom u Bihaću također tvodi proces. Teško stanje u Kantonalnoj upravi za šumarstvo potvrdio je za našu kuću i Dragan Polimanac, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva .

Ukupna vrijednost šume na području Unsko-sanskoga kantona procjenjuje se na oko pet milijardi maraka. Međutim, zahvaljujući nemaru i mnoštvu kriminalnih skupina, te koruptivnh grupa koje su se uvukle u sve segmente društva prema šumama se odavno ne odnosi domaćinski. Uz to Skupština USK usvojila je Kantonalni zakon o šumama kojim se upravljanje šumama vraća u nadležnost ŠPD-a. Podzakonski akti, međutim, još uvijek nisu doneseni, što onemogućuje njegovu primjenu i dodatno usložnjava stanje u ovoj oblasti.- piše rtvusk.

Related posts