Stvari koje niste znali o turskom kralju začinjavanja mesa – Salt Baeu

Mnoge slavne osobe počele su posjećivati njegove restorane te u znak podrške nositi majice s njegovim likom nakon videa koji je postao viralni hit.

Salt Bae i njegov neobičan stil soljenja mesa postao je viralni hit u 2017. godine. Zahvaljujući videu, turski mesar i kuhar postao je planetarno popularan preko noći. Mnoge slavne osobe počele su posjećivati njegove restorane te u znak podrške nositi majice s njegovim likom.

Pročitajte nekoliko činjenica o njemu koje niste znali

1. Bio je “prisiljen” postati mesar

Salt Bae ili pravim imenom Nusret Gökçe rođen je u siromašnoj porodici u Erzurumu 1983. godine. Zbog nedostatka novca bio je prisiljen napustiti školu te je s 14 godina počeo izučavati mesarski zanat.

2. Radio je besplatno

Između 2007. i 2010. godine volontirao je u raznim restoranima u Argentini i Sjedinjenim Američkim Državama kako bi stekao iskustvo u kuhanju i restoranskom poslu. Navodno, ne govori ni jedan strani jezik.

3. Ima restorane po cijelom svijetu

Vratio se u Tursku 2010. godine i otvorio svoj prvi restoran. Danas je vlasnik lanca restorana po imenu Nusr-Et koji su otvoreni i u Istanbulu, Miamiju, New Yorku, Dohi, Abu Dhabiju i Dubaiju. Uskoro bi trebao otvoriti restoran i u Londonu.

View this post on Instagram

Only for Dolce #saltbae #saltlife #salt

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

4. Njegovi su restorani namijenjeni samo mesoljupcima

U ponudi restorana Nusr-Eta uglavnom se nalazi – meso. Na jelovniku je sve od tatarskog bifteka, preko odrezaka do mesnih okruglica i hamburgera. Kao prilog mesu možete naručiti salatu, pire od krumpira, krokete, luk, špinat ili pečene gljive te se zasladiti tradicionalnim turskim desertom poput baklave.

5. Izbirljiv je

Gökçe tretira meso s ljubavlju, pa ne čudi što je vrlo izbirljiv kod odabira za svoje restorane. Menadžer njegova restorana otkrio je da je uvijek u potrazi za savršenim komadima te da od dobavljača nekad uzme tek 100 kilograma mesa od ponuđenih 5 tona.

View this post on Instagram

#saltbae #Saltlife #Salt

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

6. Kritičari ga (ne) vole

Salt Bae i nije baš omiljen među gastrokritičarima. Nakon otvaranja restorana u New Yorku jelovnik slavnog turskog kuhara nazvan je precijenjenim. Kritičari su zaključili da su mu hamburgeri prepečeni, a odresci neinspirativni. No isto tako zaključili su da okus hrane pada u drugi plan ako ste dovoljno sretni da vam jelo servira i soli Salt Bae. Uprkos kritičarima, njegov broj fanova neprestano raste, a trenutno ga na Instagramu prati više od 25 miliona ljudi iz cijelog svijeta.

7. Radi 18 sati na dan

Salt Bae ima impresivnu radnu etiku. U jednom od rijetkih intervjua priznao je kako radi 18 sati na dan te kako nikad nije uzeo ni dan godišnjeg odmora.

Izvor: Avaz.ba

Related posts