Ustavni sud je kamen temeljac na kojem počiva ustavni okvir BiH

Svi potezi koji bi doveli do paralize institucija Bosne i Hercegovine i spriječili njihov rad predstavljali bi veliki korak u pogrešnom smjeru stoga iz Ureda visokog predstavnika .

Svi potezi koji bi doveli do paralize institucija Bosne i Hercegovine i spriječili njihov rad predstavljali bi veliki korak u pogrešnom smjeru stoga iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH očekuju od svih političkih stranaka da poštuju bh. institucije i osiguraju da one budu u stanju donositi odluke koje vode BiH ka priključivanju Evropi.  

– Ne osvrćući se na konkretnu odluku Ustavnog suda koju nismo vidjeli, želimo podsjetiti na to da je Ustavni sud kamen temeljac na kome počiva ustavni okvir BiH – rečeno je iz OHR-a.

Kako su dodali, u skladu s Ustavom BiH, entiteti su obavezni u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, koje su konačne i obavezujuće.

Komentirajući današnju odluku predstavnika Republike Srpske da će na nivou BiH obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, iz OHR-a su podsjetili da je prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH predviđeno Ustavom.

– Napadi na Sud ili bilo kog od njegovih članova predstavljaju neprihvatljivo miješanje u rad pravosuđa – poručeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Izvor: Avaz.ba

Related posts