Stanje prirodne nesreće u Kiseljaku: Bruceloza potvrđena kod 123 životinje, oboljeli i ljudi

Na području općine Kiseljak proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog epidemije zarazne bolesti bruceloze. Situacija je zabrinjavajuća jer je do sada potvrđeno da su oboljele 123 životinje čiji su vlasnici dobrovoljno dali uzorak, ali se strahuje da je broj mnogo veći.

Kako nam je rekao Nijaz Bunjo, pomoćnik načelnika Općine Kiseljak, jučer je održan hitni sastanak u kojem su učestvovali Civilna zaštita, Dom zdravlja Kiseljak, kantonalni veterinarski inspektor, predstavnici nadležnog ministarstva i policija.

“Od veterinarskog kantonalnog inspektora dobili smo informaciju da je na području Kiseljaka 117 oboljelih ovaca, pet koza i jedan pas, što je sasvim dovoljno da se stanje alarmira. Bojim se da je broj puno veći jer su ovo samo dobrovoljni uzorci. Samo u jednom stadu u kojem su bile 164 ovce, oboljenje je potvrđeno kod 109”, rekao je Bunjo za Klix.ba.

Oboljenje je prešlo i na ljude, vlasnike životinja, pa je do sada zvanično oboljelo šest osoba, ali prema Bunjinim riječima broj je veći jer se ljudi ne prijavljuju zbog srama.

“Prema zvaničnim saznanjima, u Srednjobosanskom kantonu od Nove godine ima 40 oboljelih, ali prema nezvaničnim i 165. Oboljeli su iz Kiseljaka, Travnika, Fojnice, Kupresa, Vlašića itd.”, kazao je.

Uputio je apel građanima da se testiraju ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama i ukoliko sumnjaju da su oboljeli.

Trenutno se čekaju naredbe kantonalnog inspektora, a oboljele životinje će biti eutanizirane. O zabrinjavajućoj situaciji upoznate su i nadležne vlasti u FBiH.

Related posts